Bucureștenii riscă să rămână fără apă caldă și căldură în plină iarnă. Termoenergetica, la un pas de executare silită pentru datorii acumulate

Bucureștenii riscă să rămână fără apă caldă și căldură în plină iarnă. Termoenergetica, la un pas de executare silită pentru datorii acumulateSursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

ELCEN a obţinut trei titluri executorii impotriva Termoenergetica pentru datorii de 535 milioane lei. Furnizorul de apă caldă şi căldură din Capitală a transmis că a acumulat datorii de 800 de milioane de lei, din cauză că Primăria Capitalei nu a plătit subvenţia şi pierderile de pe reţea.

ELCEN - Electrocentrale Bucuresti S.A., cel mai mare producător de energie electrica si termică din România - a făcut demersuri în instanţă pentru recuperarea unor datorii de 535 milioane lei de la Termoenergetica, aferente lunilor de consum martie - mai 2022, şi a obţinut ordonanţe de plată care reprezintă titluri executorii, potrivit Hotnews.

Astfel, ELCEN poate bloca oricând conturile Termoenergetica ceea ce ar putea conduce la intrarea în insolvenţă a companiei Primăriei Capitalei. Surse din ELCEN au declarat că se va încerca o eşalonare a datoriilor pentru a nu se ajunge la blocarea conturilor, cu toate acestea Primăria Capitalei nu dispune de bugetul necesar.

Reprezentanţii Termoenergetica, datorii de circa 800 milioane lei către ELCEN

Subvenția aprobată și prevăzută în bugetul Primăriei Capitalei este de 1 miliard lei, iar necesarul este de aproape 2 miliarde, în contextul recentei majorări cu circa 27% a prețului la gigacalorie, aprobate recent de ANRE pentru ELCEN.

Reprezentanţii Termoenergetica spun că au acumulat datoriile de circa 800 milioane lei către ELCEN din cauza faptului că Primăria Capitalei nu a plătit subvenţia şi pierderile de pe reţea, adică apa caldă scursă în pământ.

Compania atrage atenţia consilierilor generali că executarea silită şi intrarea în insolvenţă ar putea duce la probleme cu furnizarea energiei termice în timpul iernii. Din acest motiv, compania a făcut apel inclusiv la sprijin guvernamental.

În scrisoarea transmisă de Termoenergetica în atenția municipalității se arată o desfășurare a datoriilor:

  • circa 140 milioane lei restanța la subvenție pentru lunile aprilie-septembrie 2022;
  • capitalul social subscris și nevărsat de 36 milioane lei;
  • pierderile pe rețea în perioada 2020-2022 - 553 milioane lei (pentru anul 2020 - 128 milioane lei, 2021 - 240 milioane lei, iar restul este estimatul pe 2022).
  • Bilanțurile energetice pe anii 2020 și 2021 sunt aprobate, deci pierderile sunt recunoscute, dar lipsește o hotărâre de Consiliu General prin care PMB să recunoască efectiv plata acestor pierderi.

Primarul general, Nicușor Dan, a semnat contractele de proiectare și execuție pentru modernizarea a 210 km de rețea de termoficare pe bani europeni, valoarea investiției fiind de circa 260 milioane de euro, din care 200 milioane de euro fonduri nerambursabile. Lucrările ar urma să înceapă în primăvara anului viitor.

Lucrarea a fost împărțită în 5 loturi, cu o lungime de aproximativ 40 km fiecare, iar toate cele 5 asocieri care au câștigat licitația sunt ale unor constructori români.