Alexander Dugin, întâlniri private „regulate” cu Vladimir Putin. Ce pun la cale în spatele ușilor închise
- Antonia Hendrik
- 4 noiembrie 2022, 16:47
Potrivit site-ului Meduza, influența lui Alexander Dugin asupra lui Vladimir Putin a crescut după uciderea fiicei sale Daria Dugina. În ultimele luni, blocul politic intern al administrației prezidențiale a început să invite în mod regulat filosofi și istorici ultraconservatori la „conversații” la Kremlin, în special pe Dughin.
Alexander Dughin, Alexander Prohanov și Vardan Baghdasarian, sunt personalitățile văzute tot mai des la întâlnirile private cu Vladimir Putin, care nu discută pe teme specifice (de exemplu, pregătirile pentru alegerile prezidențiale din 2024) – ele au un alt front de lucru. „Cu ei au loc conversații și întâlniri private, în special pe teme ideologice – care este obiectivul Rusiei, ce dorește”, a explicat două surse din interior pentru Meduza.
Cine sunt „ideologii” care-l vizitează pe Vladimir Putin
Alexander Dughin este un filosof eurasiatic, politolog, unul dintre cei mai proeminenți ideologi ai „lumii rusești”. Încă de la începutul anilor 2000, el susține ideea creării unei Uniuni Eurasiatice, care ar trebui să includă toate țările fostei URSS. Una dintre principalele sale teorii este construită în jurul confruntării dintre Rusia și „Occidentul colectiv”. Mulți gânditori îl acuză pe Dughin că propovăduiește, de fapt, opinii fasciste.
Alexander Prokanov – scriitor „patriotic”, redactor-șef al ziarului „Zavtra”. În 1991 a fost un susținător al Comitetului de Stat pentru Situații de Urgență. Autorul conceptului de „ortodoxie atomică” – un stat care combină caracteristicile stalinismului sovietic și ale Rusiei țariste ortodoxe. Aderă la opiniile imperiale.
Vardan Baghdasarian, istoric, este mai puțin cunoscut publicului larg decât Dughin și Prohanov. El face parte din grupul de colaboratori ai ziarului stalinist Zavtra al lui Prohanov și a fost anterior în strânsă legătură – și chiar a publicat cărți comune – cu fostul șef al Căilor Ferate Ruse, Vladimir Yakunin. De asemenea, Bagdasarian scrie adesea despre confruntarea civilizațiilor și numește Donbasul „frontiera civilizațională a Rusiei”.
„Donbas se dovedește a fi nu doar o trambulină pentru eliberarea Ucrainei de nazism, ci și o platformă de pe care se stabilește vectorul de autorestaurare civilizațională a Rusiei. Pe teritoriul Donbasului se naște o nouă ideologie rusă. Ea nu se naște prin teorie, ci prin sânge și moarte. Și numai o ideologie sacralizată prin sângele eroilor poate avea o perspectivă istorică reală”, susține Baghdasarian în articolele sale.
Kremlinul a apelat şi la „oligarhul ortodox” Konstantin Malofeev
Potrivit surselor Meduza, Kremlinul a început să se „consulte” cu fondatorul canalului Tsargrad, „oligarhul ortodox” Konstantin Malofeev. Anterior, blocul politic al AP a avut relații tensionate cu omul de afaceri. În 2019, acesta a decis să intre în politica publică și s-a alăturat partidului O Rusie Justă. Malofeev a încercat să ia partidul complet sub controlul său, ceea ce nu a convenit nici Kremlinului, nici actualilor lideri ai partidului.
Potrivit unor interlocutori apropiați Kremlinului, Malofeev, Dughin, Prohanov și Bagdasarian ar trebui să ajute Kremlinul să „simtă unele contururi ale unei noi ideologii”. Atât șeful blocului politic de la Kremlin, Serghei Kirienko, cât și apropiații săi, de exemplu, Alexandr Haricev, șeful Departamentului pentru afaceri al Consiliului de Stat, și Serghei Novikov, șeful Departamentului pentru proiecte publice, se întâlnesc cu „ideologi”.
Sursele Meduza au spus că aceste întâlniri nu se soldează doar cu „schițe” de ideologie, ci și cu teze concrete, pe care atât Kirienko, cât și Vladimir Putin le pot folosi apoi în discursurile lor. Mai mult, sursele spun că Dughin și Prohanov au mai colaborat cu Kremlinul, de exemplu, la sfârșitul anilor 2000, când blocul politic al Administrației Prezidențiale era condus de Vladislav Surkov. Dar în ultimii ani aceste contacte au fost neregulate (...).
Putin a fost „serios interesat” de figura lui Dughin
Putin i-a trimis o telegramă de condoleanțe filosofului și aprobă cu fermitate contactele AP cu eurasiaticul. La o lună după asasinarea Dariei Dughina, în 30 septembrie, Putin a folosit pentru prima dată într-un discurs public unul dintre termenii preferați ai lui Dughin – „anglo-saxoni”.
„Moartea lui Dughina a fost clasată pe bună dreptate, inclusiv de președinte: dușmanii atacă adepții valorilor tradiționale, antioccidentali”, a explicat una dintre sursele. Potrivit unuia dintre interlocutori, atracția lui Kirienko pentru gânditorii conservatori este ușor de explicat. În primul rând, el încearcă să coopereze cu persoane ale căror opinii sunt deja apropiate de Vladimir Putin în acest moment. În al doilea rând, potrivit unor surse apropiate administrației prezidențiale, printre tehnologii politici și politologii care sunt gata să coopereze cu Kremlinul, nu există în principiu „ideologi capabili să propună un fel de proiect inteligibil, coerent din punct de vedere intern, care să fie pe placul șefului statului”. Potrivit acestora, mai mulți dintre acești „ideologi” au părăsit cu totul Rusia în ultimele luni.
„Există experți, există interpreți. Dar nu există ideologi moderați, și chiar în modul în care [președintele] are nevoie, așa că lucrează cu ideologi conservatori de dreapta. Cu cei care sunt… Acum este un război – avem nevoie de militanți”, a mai spus sursa pentru Meduza.
Alexander Dughin, Alexander Prohanov, Vardan Bagdasarian și Konstantin Malofeev nu au răspuns la solicitările lui Meduza. Dmitri Peskov a răspuns la întrebarea privind colaborarea cu „ideologii” conservatori: „Nu dezvăluim astfel de informații”, relatează site-ul independent Meduza.