Unde îți poți petrece minivacanța de 1 decembrie. Destinații turistice pentru iubitorii zonelor montane
- Andra Puiu
- 3 noiembrie 2022, 09:59
Mulți dintre români vor avea patru zile de minicanța în preajma zilei de 1 Decembrie, în acest an. Așadar, persoanele care vor să plece de acasă în această perioadă, ar trebuie să-și facă din timp rezervări.
Toată România sărbătorește pe 1 decembrie Ziua Națională. Aceasta este declarată zi liberă legală de la stat. Românii vor avea parte, în acest an, de o minivacanță pentru că 1 decembrie va pica într-o zi de joi. În plus, Sfântul Andrei, care se sărbătorește pe 30 noiembrie, reprezintă o altă zi liberă pentru români.
Mai mult decât atât, la începutul acestui an, Ministerul Muncii a anunțat că ziua de 2 decembrie va fi liberă pentru cei care lucrează în sectorul public. Acest lucru înseamnă că aceștia pot face punte între liberele de 30 noiembrie și 1 decembrie și weekend. Așadar, ei se vor bucura de o minivacanță de cinci zile.
Destinații pentru minivacanța de 1 Decembrie la munte, în România
Pentru persoanele care vor să sărbătorească Ziua Națională a României în altă parte decât acasă, există foarte multe destinații turistice pe care le pot încerca. În primul rând, Valea Prahovei este una dintre cele mai frecventate zone turistice. Românii aleg să petreacă zilele libere aici atât datorită peisajelor montane splendide, cât și pentru numărul mare de facilități de cazare.
În plus, stațiunile de pe Valea Prahovei oferă numeroase cabane, pensiuni sau hoteluri. Cu toate acestea, dacă nu te grăbești riști să nu prinzi un loc pentru minivacanța de 1 decembrie. De asemenea, turiștii au de ales mai multe stațiuni de pe Valea Prahovei. Este vorba de Sinaia, Azuga, Breaza, Bușteni și Predeal.
Poiana Brașov
Poiana Brașov este una dintre cele mai apreciate stațiuni turistice când vine vorba de drumeții montane și de practicarea sporturilor de iarnă. Stațiunea Poiana Brașov este denumită și Poiana Soarelui. Zona se află la altitudinea de 1.030 de metri, la 11 kilometri de municipiul Brașov și este înconjurată de patru masive muntoase: Postăvaru (1.799 de metri), Piatra Craiului (2.238 de metri), Bucegi (2.505 metri) și Piatra Mare (1.848 de metri). În plus, în apropiere de Poiana Brașov se află Canionul 7 scări, un loc perfect pentru pasionații de drumeții.
Vatra Dornei este un alt loc care merită vizitat. De asemenea, este o stațiune potrivită pentru toate categoriile de vârstă. Cabanele din această zonă se adresează atât persoanelor pasionate de sporturile de iarnă, cât și celor care vor să se relaxeze și să se bucure de peisajele montane. Este important de precizat că stațiunea mai este cunoscută pentru mofetele naturale de săruri de mare puritate și concentrație de CO2 și nămolul de turbă din zona Poiana Stampei. Acestea au numeroase beneficii pentru sănătate.
Vacanța pe Valea Oltului
Călimănești-Căciulata se află pe Valea Oltului, din județul Vâlcea. Este un loc renumit pentru proprietățile curative ale izvoarelor termale. În apropierea orașului, turiștii pot vizita Mănăstirea Cozia, un lăcaș ctitorit de domnitorul Mircea cel Bătrân. În plus, o altă atracție turistică reprezentativă din zonă este Aleea de cură balneară care este amenajată prin pădure. Zona are o lungime de 2,3 km.
O altă destinație turistică este Stațiunea Băile Olănești. Zona este situată la 20 de Râmnicul Vâlcea și este una dintre stațiunile balneoclimaterice de interes din România. În stațiune se găsesc peste 35 izvoare hidrominerale, atât naturale, antropice, rezultate prin forare. Un obiectiv turistic important este Palatul Olănești, cunoscut ca vila fostului dictator Nicolae Ceaușescu. Turiștii pot face drumeții către rezervațiile de vegetația, floră și faună din jur.
Destinații tradiționale de 1 Decembrie
Există variante pentru minivacanță și pentru persoanele care vor să petreacă în stil tradițional Ziua Națională. Maramureș sau „Țara lemnului” este una dintre acestea. Județul poziționat în nordul țării, la granița cu Ucraina, este una dintre destinațiile care și-au păstrat autenticitatea tradițiilor. Localnicii le oferă turiștilor șansa de a experimenta un 1 decembrie românesc.
Nu contează dacă vorbim de satul Breb sau de orașul Borșa. Amândouă zonele surprind prin casele construite în stil tradițional și prin porturile specifice, obiceiurilor populare. Printre cele mai interesante obiective turistice din Maramureș sunt: Cimitirul Vesel de la Săpânța, Mocănița, Mănăstirea Bârsana, sau Muzeul Satului Mureșean.
Bucovina este o altă destinație turistică potrivită pentru 1 decembrie. Regiunea situată în nord-estul României este recunoscută pentru mănăstirile de aici, dar și pentru păstrarea intactă a multor obiceiuri străvechi moldovenești. O minivacanță în această zonă este momentul perfect pentru a vizita mănăstirile Putna, Humor, Dragomirna, Voroneț, Moldovița sau Sucevița.
Destinații turistice cu semnificație istorică în țara noastră
Românii pasionați de istorie sunt așteptați în zone care au marcat trecutul țării noastre. Una dintre acestea este Alba Iulia, reședința județului Alba și orașul în care, de-a lungul istoriei, au avut loc mai multe evenimente sociale, politice și culturale importante pentru Transilvania. Turiștii pot vizita: Cetatea Alba Carolina, Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan și Muzeul roman Principia.
Iași este unul dintre cele mai vechi orașe din România și cel mai important oraș din Moldova din punct de vedere economic, cultural și politic. Pe 24 ianuarie 1859, la Iași s-a realizat Unirea Principatelor Române, Valahia și Moldova, cunoscută și ca „Mica Unire”. Printre principale atracții turistice din Iași se numără: Piața Unirii, Muzeul Unirii și Catedrala Mitropolitană.
O altă destinație turistică este Oradea. Orașul este cel mai important din regiunea istorică Crișana. În plus, este cunoscut pentru stațiunile balneare Băile Felix și Băile 1 Mai, care se află la o distanță de 8 km, respectiv patru kilometri de oraș. Pe lângă apele termale recunoscute pe plan internațional pentru calitățile lor terapeutice, în apropiere de Băile 1 Mai se află avenul de la Betfia, o formațiune carstică spectaculoasă, notează StirileProTV.