Război în Ucraina, ziua 251. Cresc tensiunile cu privire la armele din Iran. Kievul ar putea rămâne fără curent electric timp de mai multe săptămâni, ca urmare a atacurilor rusești

Război în Ucraina, ziua 251. Cresc tensiunile cu privire la armele din Iran. Kievul ar putea rămâne fără curent electric timp de mai multe săptămâni, ca urmare a atacurilor rusești Rachete balistice. Sursă: Nikolaev | Dreamstime.com

Război în Ucraina, ziua 251. În urma atacurilor tot mai puternice făcute de Rusia asupra Ucrainei, aceasta ar putea suferi urmări grave. Infrastructura orașelor ucrainene a fost grav afectată, iar astfel, șeful administrației militare regionale Kiev, Oleksiy Kuleba, nu exclude ca regiunea capitalei Ucrainei să rămână complet fără electricitate dacă Federația Rusă continuă bombardamentul asupra infrastructurii.

În acest sens, și ministrul de Externe ucrainean a condamnat atacurile asupra infrastructurii critice, ajungând până acolo încât a catalogat acțiunea ca „genocid”.

Într-o întâlnire de azi a lui Volodimir Zelenski cu Comisarul pentru Energie al Uniunii Europene, Kadri Simson, președintele ucrainean a punctat că bombardamentele rusești „au afectat deja grav aproximativ 40% din întreaga infrastructură energetică a Ucrainei, în special termocentrale, termocentrale și hidrocentrale”.

SUA își exprimă îngrijorarea cu privire la trimiterea armelor din Iran, Rusiei

După informația potrivit căreia Iranul se pregătește să trimită în Rusia încă 1.000 de rachete și drone, oficialii americani au reacționat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, Statele Unite vor „utiliza toate instrumentele relevante și adecvate din trusa noastră de instrumente pentru a expune, a înfrunta și a contracara” furnizarea de arme de către Iran către Rusia, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului de AStat, Ned Price.

Acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă achiziție din partea Rusiei de arme avansate din Iran, precum rachetele de suprafață, care „cu siguranță” vor fi folosite pentru a sprijini războiul din Ucraina.

Ucraina îi acuză pe ruși de dezinformare

Ucraina îi acuză pe ocupanții ruși că au răspândit dezinformări în Herson pentru a forța civilii să plece. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat, marți, că ocupanții ruși continuă și acum strămutarea civililor din regiunea ocupată temporar, Herson.

„Inamicul recurge la intimidarea civililor, răspândind dezinformări despre o posibilă explozie a barajului hidrocentralei Kahovka”, se arată în comunicat al Statului Major, unde s-a menționat și că civilii nu au acces la surse de comunicare și astfel nu își pot forma o imagine clară despre ce anume se întâmplă.

În tot acest timp, statul major al armatei ucrainene a transmis că administrația de ocupație rusă a regiunii Herson s-a mutat din orașul Herson la sud, la Skadovsk. „Administrația de ocupație rusă din Herson a fost mutată în orașul Skadovsk. Ocupanții continuă să strămute forțat populația civilă în teritoriile ocupate temporar din regiunea Herson. Inamicul recurge la intimidarea rezidenților civili, răspândind informații despre posibila sabotare a barajului CHE Kakhovskaya”.

ONU suspendă deplasările cu cereale pe Marea Neagră

Marți seara, Naţiunile Unite au anunţat suspendarea tuturor deplasărilor de nave-cargo pe Marea Neagră pentru ziua de miercuri, ca urmare a retragerii Rusiei din acordul care le permitea vaselor să se deplaseze către şi dinspre porturi ucrainene pentru exporturi esenţiale de cereale.

Până în prezent, forțele armate ucrainene au reușit să elibereze 568 de localități din regiunea Harkov de ruși.