Rusia vrea „angajamente” ale Ucrainei privind demilitarizarea coridorului cerealier

Rusia vrea „angajamente” ale Ucrainei privind demilitarizarea coridorului cerealierVladimir Putin și Volodimir Zelenski. Sursa foto: Arhiva EVZ

Rusia a suspendat acordul care permite exporturile de cereale ucrainene după un atac sâmbătă cu drone aeriene și submarine asupra flotei sale staționate în Crimeea.

Armata rusă a spus luni că vrea "angajamente" ale Ucrainei că nu va mai utiliza coridoarele destinate exporturilor de cereale în scopuri militare, după un atac asupra flotei în Crimeea și suspendarea acordului pentru transportul lor. "Nu poate fi vorba să se garanteze securitatea a orice în această zonă atâta vreme cât Ucraina nu-și va lua angajamente suplimentare de a nu folosi această cale în scopuri militare", a arătat ministerul rus al Apărării pe Telegram. 

„O extorcare colectivă”

El a cerut ONU, garant al acordului privind cerealele ucrainene semnat în iulie, să ajute la "obținerea de garanții din partea Ucrainei că nu va folosi coridorul umanitar și porturile ucrainene desemnate pentru exportul de produse agricole pentru acțiuni ostile contra Rusiei". Președintele rus a repetat acest apel într-o conferință de presă. "Ucraina trebuie să garanteze că nu va exista nicio amenințare pentru securitatea navelor civile", a declarat Vladimir Putin, acuzând țara că este o "amenințare" după un atac ce a țintit flota rusă în Crimeea sâmbătă. Statele Unite au "calificat această cerere drept "extorcare colectivă". "Asta seamănă fie cu o pedeapsă colectivă, fie cu o extorcare colectivă", a declarat presei purtătorul de cuvânt al departamentului de stat american Ned Price.

Moscova a suspendat acordul care permite exporturile de cereale ucrainene, esențiale pentru aprovizionarea alimentară mondială, după un atac făcut sâmbătă cu drone aeriene și submarine asupra flotei sale staționate în Crimeea, peninsulă anexată în 2014. Potrivit armatei ruse, acest atac, pe care Moscova l-a imputat Ucrainei cu ajutorul unor specialiști britanici, a fost făcut în parte de pe coridorul maritim folosit pentru transportul cerealelor. "Așteptând clarificarea situației produse de actul terorist comis de Ucraina pe 29 octombrie (...) coridorul de securitate este suspendat", a arătat luni armata rusă, ale cărei nave escortau cargourile.

"Mișcarea navelor de-a lungul coridorului de securitate este inacceptabilă, deoarece liderii ucraineni și comandamentul armatei ucrainene îl utilizează pentru a face operațiunii de luptă contra Rusiei", a adăugat el. Ucraina a denunțat un "pretext" utilizat de Moscova pentru a suspenda acest acord și Londra a negat orice implicare în atacul ce a avut loc în Crimeea. Mai multe nave încărcate cu cereale ucrainene au continuat luni să meargă pe coridorul maritim. Kremlinul a declarat că va fi "periculos" și "dificil" să continue aplicarea acordului fără Moscov, notează lefigaro.fr

(Traducerea Rador)