Clotilde Armand, anchetată pentru apariția în echipament de pompier. Ce sancțiune prevede Codul penal
- Ionel Sclavone
- 29 octombrie 2022, 00:05
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, este cercetată de poliție pentru uzurparea de calități oficiale. Primarul a apărut echipată într-o uniformă de pompier la un incendiu, în urmă cu câteva zile. Poliția Română a confirmat existența unei anchete în acest caz, faptă prevăzută și sancționată de Codul Penal.
Poliția română a confirmat că a deschis o anchetă în cazul lui Clotilde Armand care a apărut costumată într-o uniformă de pompier, la un incendiu care a avut loc pe 11 octombrie. Primarul Sectorului 1 a apărut astfel echipată la locul unui incendiu, când un bloc a fost cuprins de flăcări. Clotilde Armand purta atât uniforma pompierilor prezenți la intervenție, cât și o cască de protecție folosită de aceștia.
În acest context, oficialii Poliției au precizat că există un dosar penal în care se cercetează săvârșirea infracțiunii de uzurparea de calități oficiale.
„(…) vă comunicăm faptul că a fost înregistrat un dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de uzurparea de calități oficiale, faptă prevăzută și pedepsită de art. 258 din Codul Penal”, arată Poliția Română într-un răspuns pentru PS News.
Costumată în uniforma de pompier, pe care se vedeau și însemnele pompierilor, primarul Sector 1, Clotilde Armand, a vorbit cu oamenii și a dat interviuri presei prezente la fața locului.
Ce prevede Codul penal în astfel de cazuri
Conform Codului Penal, fapta pentru care este cercetată Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, este sancționată fie cu amendă, fie cu închisoare de la șase luni la cinci ani, în funcție de încadrarea juridică și gravitate.
„(1) Folosirea fără drept a unei calităţi oficiale care implică exerciţiul autorităţii de stat, însoţită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta funcţionarului public care continuă să exercite o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, după ce a pierdut acest drept conform legii. (3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) au fost săvârşite de o persoană care poartă, fără drept, uniforme sau semne distinctive ale unei autorităţi publice, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani”, precizează art. 258 din Codul Penal.
Ancheta Poliției Capitalei este abia la început și urmează ca polițiștii să stabilească dacă este vorba despre o încălcare a legii și, în cazul în care acest lucru se confirmă, cât de gravă este. În funcție de concluziile poliției, dosarul penal urmează să fie înaintat Parchetului pentru soluționare.