Exclusiv. Bullying-ul pornește de acasă! Nadia Tătaru și Octavian Hoandră despre cauzele unui fenomen care ia amploare în școli Video
- Andreea Vlad
- 29 octombrie 2022, 11:16
Violența psihică a devenit unul dintre fenomenele lumii contemporane. Preocupările președintei Asociației Părinților Isteți, Nadia Tătaru, au pus-o în poziția de specialistă în problematica primei etape din viața omului, copilăria. Cum bullying-ul este un fenomen din ce în ce mai prezent în școlile românești, Nadia Tătaru a venit cu o idee care poate contribui semnificativ la diminuarea cazurilor în care „copiii cad victimă copiilor”. Invitata lui Mirel Curea în podcastul Contrapunct EVZ consideră că deși este un fenomen endemic, bullying-ul poate fi controlat de societate.
Despre cauzele acestui fenomen numit bullying sau violență asupra copilului și soluțiile pentru combaterea lui, jurnalistul Mirel Curea a stat de vorbă într-un podcast incitant, în care invitații au fost Nadia Tătaru (foto) și Octavian Hoandră, doi exponenți ai unor viziuni diferite atât asupra copilăriei, cât și asupra metodelor de parenting.
Legătura părinte-copil, tot mai amenințată
Co-fondatoarea radioului pentru copii Itsy Bitsy Fm, Nadia Tătaru, a fost preocupată mereu de crizele întâmpinate de majoritatea copiilor, tot mai expuși într-o lume extrem de solicitantă. Invitata lui Mirel Curea consideră că toți suntem „copii în corpuri de adulți", iar conflictele care apar, violența și hărțuirea manifestată de copii între ei, la școală sau în afara școlii, denumite generic bullying, derivă din imaturizarea emoțională a părinților și din lipsa de comunicare între părinți și copii.
Nadia Tătaru recomandă tuturor părinților să petreacă minim 15-20 minute zilnic cu fiecare copil, oricât de ocupați ar fi. „Bullying-ul pornește acasă și se continuă la școală. Părinții sunt foarte responsabili. Foarte mulți dintre ei nu sunt dezvoltați din punct de vedere emoțional, un copil crește alt copil. Iar aici este problema, acel copil nu este învățat cum să se joace cu alții ca el, cum să se împace după ce se ceartă. Nu o să depășim prea curând acest fenomen al violenței între copii", consideră președinta Asociației Părinți Isteți.
(...) A fi un părinte isteț înseamnă a crește înaintea copilului tău, a-i arăta care sunt rezolvările acestei vieți. Astăzi, atenția acordată copiilor tinde spre inexistență. Toată lumea este cu device-ul în mână, fiecare e în lumea lui. Toți sunt în aceeași cameră, dar nu sunt împreună”, a observat co-fondatoarea Itsy Bitsy Fm.
Părintele ca protector și refugiu
Nadia Tătaru apreciază că părintele trebuie să învețe să se apropie de copilul său, să îi devină ultim refugiu și prim protector. Mai mult, să îi faciliteze acestuia un drum în viață care să îi respecte chemarea, desigur țiând cont de calitățle acestuia. „Este extrem de important să am o relație bună cu copilul meu, să ne simțim bine unul în preajma altuia, ca el să se simtă ca acasă, să simtă în brațele tatei sau ale mamei să fie cele mai sigure locuri de pe pământ. Atunci când i se întâmplă ceva rău, i se oferă droguri, este abuzat sexual, are probleme, să vină prima dată către părinți și să nu-i fie frică (...)
Ca să fie împliniți trebuie să primească atenția necesară în direcția de care copilul are nevoie. Nu trebuie să-i măsurăm pe toți cu ruleta la română și la matematică. Poate unul este bun fotbalist, poate o fetiță se pricepe la balet, poate cineva este sculptor în lemn și așa mai departe. Trebuie să vedem fiecare copil că are ceva special, căci fiecare este o combinație unică cu inteligențe multiple. Asta poate să facă și părintele și profesorul. Dacă nu o să-i punem să mai concureze pentru română și matematică, poate nu va mai exista această violență”, a comentat Nadia Tătaru.
Hoandră: Copiii sunt stricați de propriii lor părinți
Viziunea Nadiei Tătaru a fost vehement contrazisă de jurnalistul și scriitorul Octavian Hoandră, în viziunea căruia „copiii de azi și-au pierdut total inocența".
„Este o carte celebră, Sfârșitul Inocenței, care surprinde admirația intelectualilor moderni către Stalin și război. Astăzi, multor copii li se implementează acest spirit de luptător. Iar când organismul și creierul copilului sunt într-o asemenea stare, nu mai este capabil de a învăța. Copiii sunt stricați de propriii lor părinți. Acest sfârșit al inocenței este provocat de părinții isterici. Cu toții trebuie să ne întrebăm asta, dacă avem nervii necesari să facem față, dacă putem face asta fără să-i transpunem copilului un sentiment de agresivitate".
Mai mult, subliniază jurnalistul clujean, nu există antrenori pentru inteligența emoțională, pe care și-o construiește fiecare. Însă marea problemă, a punctat Tavi Hoandră, este că foarte mulți devin părinți fără a fi pregătiți pentru asta. Mai mult, nici nu sunt disponibili să se educe pentru a deveni părinți în adevăratul sens al cuvântului.
Emisiunea integrală: