Ordinul de protecție ce se va aplica în toate cazurile de violență, nu doar în cea domestică, urmează să fie reglementat. Proiect de lege

Ordinul de protecție ce se va aplica în toate cazurile de violență, nu doar în cea domestică, urmează să fie reglementat. Proiect de lege

Proiectul de lege privind ordinul de protecție necesar pentru a proteja toate victimele actelor de violență, indiferent de relația cu agresorul, a fost pus recent în dezbatere publică.

Proiectul de lege vrea să introducă în legislația din țara noastră prevederi ce protejează toate victimele violenței. În prezent, victimelor actelor de violență ce nu intră în sfera violenței domestice li se aplică doar protecția penală.

Ordinul de protecție se va aplica în toate cazurile de violență

Proiectul de Lege privind Ordinul de protecție a fost pus în dezbatere publică marți, 25 octombrie, la inițiativa Ministerului Justiției și a Ministerului Afacerilor Interne.

Ordinul de protecție este reglementat de Legea nr. 217/2003. Însă, nu toate victimele violenței intră însă sub incidenţa legii, beneficiarii ordinului de protecţie fiind exclusiv victimele violenţei domestice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit modificărilor aduse, ordinul de protecție va putea fi folosit de orice persoană a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol prin acte de violenţă din partea unei alte persoane.

Cererea poate fi introdusă în numele victimei şi de procuror şi de reprezentantul autorităţii sau structurii competente, la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, cu atribuţii în materia protecţiei victimelor infracţiunilor.

Ordinul provizoriu de protecție

Ordinul de protecție va putea cuprinde una ori mai multe dintre măsurile aplicabile și în cazul ordinului provizoriu de protecție, dar și interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic.

Instanţa de judecată poate dispune şi alte măsuri, de exemplu, consilierea psihologică, psihoterapie şi poate recomanda internarea voluntară sau, după caz, poate solicita internarea nevoluntară, în condiţiile legii.

Va putea fi emis și un ordin de protecție provizoriu, ce se va putea aplica pentru o perioadă de cinci zile. Se va emite imediat de către poliţist, la cererea scrisă a victimei, a tutorelui ori a reprezentantului legal al acesteia. Ordinul de protecție provizoriu va fi supus confirmării de către procuror și va putea fi contestat la instanța de judecată în termen de 48 de ore de la emitere, potrivit justnews.ro.