Există o strategie simplă pentru a reduce consumul de alcool. Oamenii de știință spun că funcționează

Există o strategie simplă pentru a reduce consumul de alcool. Oamenii de știință spun că funcționează Sursa foto: dreamstime.com

Cercetătorii au găsit o metodă eficientă de a-i determina pe oameni să reducă consumul de alcool: evidențiați riscul crescut de cancer care vine odată cu consumul de alcool și asociați această metodă cu numărarea fiecărui pahar.

Strategia pentru a reduce consumul de alcool. Această combinație specială de mesaje de tipul "de ce să reducem" și "cum să reducem" poate fi utilă pentru a promova o stare de sănătate bună într-o populație, a declarat echipa care a realizat studiul din 2021.

Prea mult alcool nu duce doar la cancer.  Excesul de băutură este asociat cu o serie întreagă de probleme, inclusiv moartea prematură, boli de inimă, probleme digestive și un risc crescut de demență.

"Am constatat că asocierea informațiilor despre alcool și cancer cu o anumită acțiune practică - numărarea băuturilor - i-a determinat pe băutori să reducă cantitatea de alcool pe care o consumă", a declarat, pentru sciencealert.com, psihologul Simone Pettigrew de la The George Institute for Global Health.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru studiu, au fost completate trei sondaje: 7.995 de persoane l-au completat pe primul, 4.588 dintre acestea l-au completat pe al doilea trei săptămâni mai târziu, iar 2.687 de persoane au terminat ultimul sondaj la trei săptămâni după aceea. Participanții au fost împărțiți în grupuri diferite și li s-au arătat diferite reclame și mesaje despre consumul de alcool.

"Mulți oameni nu știu că alcoolul este un agent cancerigen"

O singură combinație a ieșit în evidență, în comparație cu un grup de control: O reclamă televizată care făcea legătura între băutură și cancer, împreună cu sugestia de a ține evidența băuturilor, a fost una dintre cele mai eficiente pentru a-i determina pe oameni să încerce să reducă consumul de alcool.

A fost, de asemenea, singura combinație în care oamenii și-au redus semnificativ consumul de alcool pe parcursul celor șase săptămâni.

Alte abordări - cum ar fi încurajarea oamenilor să se decidă asupra unui număr de băuturi și apoi să îl respecte - i-au determinat pe unii dintre voluntari să încerce să reducă consumul de alcool, dar a existat un câștigător clar pe baza persoanelor care au luat parte la această cercetare.

"Mulți oameni nu știu că alcoolul este un agent cancerigen", a spus Pettigrew. "Este o informație importantă la care băutorii ar trebui să aibă acces. Dar a le spune oamenilor că alcoolul provoacă cancer este doar o parte a soluției - trebuie să le oferim, de asemenea, modalități de a acționa pentru a-și reduce riscul."

Consumul de alcool poate fi atribuit la până la 7 la sută din decesele premature

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, consumul de alcool poate fi atribuit la până la 7 la sută din decesele premature la nivel mondial, iar conștientizarea consumatorilor de alcool cu privire la riscurile pentru sănătate este o modalitate de a aborda această problemă.

În timp ce agențiile de sănătate au analizat, de asemenea, modalități de a face ca băutura să fie mai puțin disponibilă și mai scumpă, în cele din urmă, alegerile personale vor determina dacă comportamentul în jurul alcoolului se va schimba sau nu pe termen lung.

În acest studiu, participanții au fost aleși pentru a fi "reprezentativi din punct de vedere demografic pentru publicul australian care consumă alcool", deci nu este o abordare care va funcționa neapărat în alte părți - dar se pare că numărarea băuturilor ar putea fi o opțiune de încercat dacă doriți să reduceți consumul.

"Resursele disponibile pentru campaniile de reducere a efectelor nocive ale alcoolului sunt limitate, așa că este important să aflăm ce mesaje au cea mai bună rezonanță pentru a ne asigura că acestea au cele mai mari șanse de a funcționa", a declarat Pettigrew.