Cum a reușit Gabonul să pună bețe în roate României în Consiliul de Securitate al ONU. Reacție MAE
- Ionel Sclavone
- 24 octombrie 2022, 07:16
Ministerul Afacerilor Externe a reacționat după ce reprezentanții Gabonului, stat care asigură președinția Consiliului de Securitate al ONU nu a permis reprezentanților României și Lituaniei să ia cuvântul. Reuniunea la care oficialul african a interzis celor două state est-europene să ia cuvântul a avut ca temă de dezbatere aspectele umanitare ale războiului din Ucraina.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că regretă decizia președinției gaboneze a Consiliului de Securitate al ONU de a nu permite României și Lituaniei să ia cuvântul în cadrul reuniunii pe tema aspectelor umanitare din Ucraina. Oficialii ministerului au transmis un comunicat de presă în acest sens, arătând că a fost vorba despre o decizie regretabilă.
Conform sursei citate, această decizie de a interzice României să-și prezinte punctul de vedere este cu atât mai regretabilă cu cât Misiunea Permanentă a României pe lângă Națiunile Unite fusese informată anterior că este înscrisă pe lista de vorbitori.
„Intervenția României în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU ar fi contribuit la o mai bună informare a membrilor Consiliului pe teme umanitare, precum gestionarea situației celor peste 2,6 milioane de refugiați ucraineni care au intrat în România de la începutul războiului și privind sprijinul acordat exportului de cereale din Ucraina prin care se ameliorează accesul la alimente și se atenuează criza alimentară provocată de Rusia la nivel global”, au transmis oficialii Ministerului Afacerilor Externe.
Drept urmare, având în vedere situația, ministerul român a anunțat că a făcut demersuri pe lângă președinția gaboneză, dar și pe lângă alți membri ai Consiliului pentru a-și exprima dezamăgirea față de revizuirea deciziei. Intervenţia României a fost transmisă ulterior, în scris, și a fost înregistrată ca document oficial al sesiunii.
Influența Moscovei asupra continentului african
Conform unor surse diplomatice, citate de Digi24.ro, Gabonul, țara africană care asigură președinția Consiliului de Securitate al ONU se află sub influența Rusiei și este manevrată de Moscova. În acest context trebuie privită decizia de a refuzat celor două state foste comuniste din estul Europei, România și Lituania, să ia cuvântul la sesiunea de vineri.
Rusia face de mai multă vreme eforturi pentru a-și întări prezența pe continentul afircan, iar în mare parte a reușit. Mai multe state sunt sub influența regimului de la Moscova. Iar eforturile Rusiei de a-și extinde influența și de a acapara continentul african datorită resurselor sale foarte bogate și diversificare sunt cunoscute de mai multă vreme.
Aici, Rusia acționează, în principal, prin intermediul companiei de mercenari Wagner care controlează mai multe regiuni. Moscova a intervenit militar în Libia și Mali, a trimis mercenari în Republica Centrafricană și în Sudan, țară pe care, de altfel, o jefuiește sistematic de aurul pe care îl are, conform unei investigații CNN.