Moscova i-a pus pe lista neagră. Un fost deputat rus și mai multor jurnaliști, acuzați că sunt spioni

Moscova i-a pus pe lista neagră. Un fost deputat rus și mai multor jurnaliști, acuzați că sunt spioni Sursa: Dreamstime.com

Rusia a publicat o nouă listă de agenți străini, printre care se află și fostul deputat al Dumei de Stat a Rusiei, Ilia Ponomarev, precum și mai mulți jurnaliști.

Moscova a pus sub acuzare mai multe persoane, considerate ca fiind agenți străini, printre care fostul deputat al Dumei de Stat a Rusiei, Ilia Ponomarev și producătorul Aleksandr Rodnianski. Au fost incluși și jurnaliștii de la Eho Moskvî, Aleksandr Pliuşcev și Tatiana Felghenhauer (Şadrin).

Rusia, o nouă listă de agenți străini

În total, ministerul rus al Justiției a adăugat opt ​​persoane pe lista persoanelor fizice care îndeplinesc funcții de agent străin în Rusia. Aceștia sunt acuzați că au desfășurat activități politice și au primit finanțări externe.

Cei doi jurnaliști au fost acuzați că au primit finanțare din partea Ucrainei și din partea postului de radio Deutsche Welle. Jurnaliștilor acestui post le-au fost retrase acreditările din Rusia, iar site-ul lor oficial a fost blocat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jurnalistul Mihail Zigar a fost şi el declarat agent străin din rândul mass-media.

De asemenea, potrivit ministerului de Justiție, ar mai primit finanțare din partea Ucrainei, Katerina Bosov, văduva omului de afaceri Dmitri Bosov, șeful grupului de companii Sibantracit.

Același acuzații le-au primit și Fostul deputat al Dumei de Stata Rusiei, Ilia Ponomarev, și producătorul rus Aleksandr Rodnianskii.

„Agenții străini”, acuzați de finanțare din partea Ucrainei și a mass-mediei occidentale

Ponomarev a părăsit Rusia în 2014, urmând ca în aprilie 2015 să fie deschis împotriva lui un dosar penal pentru delapidare. Mai târziu, i-a fost retrasă calitatea de deputat al Dumei de Stat. În anul 2019 a primit cetățenia ucraineană.

Acesta a fost dat în urmărire internațională în anul 2015 și 2022, când mai multe instanțe au decis arestearea lui în lipsă.

Pe lista agenților străini s-au adăugat directorul filialei ruse a Transparency International (Transparency International - este declarată în Rusia agent străin din rândul ONG-urilor), Ilia Şumanov, fost asociat al lui Aleksei Navalnîi, Semion Kocikin și activistului Başkir Ruslan Gabbasov.

Finanțarea acestora ar fi venit din partea Radio Free Europe, mass-media de asemenea recunoscută în Rusia ca agent străin, potrivit știripesurse.ro.