Fabrica de zahăr de la Luduş a fost salvată. Petre Daea, mesaj de mulțumire pentru fermieri
- Emma Cristescu
- 20 octombrie 2022, 15:29
Fabrica de zahăr de la Luduş urma să fie demolată, dar femierii au reușit să negocieze cu Patronatul. Aceștia au declarat că nu au putut să realizeze asta fără Ministerul Agriculturii.
Fermierii nu au renunțat și au salvat fabrica de zahăr din Luduş. Patronatul ar fi acceptat oferta lor înainte să fie demolată. Trei sferturi din cantitatea de zahăr consumată în România vine din import, iar Ministerul Agriculturii și-a dorit ca țara noastră să rămână măcar cu o fabrică.
„Producătorii de sfeclă de zahăr din Transilvania vor prelua fabrica de zahăr de la Luduş. Cu ajutorul Ministerului Agriculturii, fabrica a fost salvată!”, a spus unul dintre fermieri. Și ministrul Petre Daea a avut doar cuvinte de laudă la adresa fermierilor.
Până anul trecut, zahărul obţinut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ un sfert din necesarul de consum intern de 500.000 de tone pe an. În judeţul Mureş, acolo unde se află fabrica de zahăr de la Luduş, în acest an au fost cultivate numai 350 de hectare cu sfeclă, extrem de puțin față de anii trecuți.
Prețul este unul decent, iar fermierii speră să rămână așa. Ofertă specialiștilor din nouă judeţe ale Transilvaniei a fost să cumpere peste 98% din acţiuni, potrivit A3.
Demolarea Fabricii de Zahăr din Luduș
În septembrie, Sindicatul Liber Zahărul Luduş SA fusese anunțat de patronatul Fabricii de Zahăr din Luduş, că se continuă planul de lichidare şi demolare a obiectivului. Nimeni nu ar fi vrut să cumpere clădirea.
„Astăzi, 28.09.2022, am fost anunţaţi că Tereos România SA îşi continuă planul de lichidare şi demolare a Fabricii de Zahăr de la Luduș, că Statul s-a retras și în concluzie nu s-a găsit cumpărător”, a declarat Sindicatul Liber Zahărul Luduş. Sindicaliştii afirmă că, în plină criză alimentară și cu un război la graniță, România ar autoriza distrugerea unei fabrici funcționale în acest moment.
Guvernul le promisese fermierilor că va lua măsuri pentru a nu se închide fabrica și a reușit. Ministerul Agriculturii împreună cu angajații din Luduș și alte județe au găsit soluții pentru a nu se demola obiectivul.
Fabrica funcționa de mai bine de 60 de ani.