Cutremur pe piața media din România. O televiziune, în procedură de insolvență

Cutremur pe piața media din România. O televiziune, în procedură de insolvențăSursa foto: Rene Wassenbergh | Dreamstime.com

Cutremur pe piața media din România. O televiziune tocmai a intrat în procedură de insolvență, dar cearta dintre acționari ar putea duce la o situație și mai complicată, cu procese și falimente de răsunet.

Marius Tucă şi Adrian Sârbu au început colaborarea la începutul lui 2019. În luna februarie a acelui an, compania Aleph Media, fondată de Adrian Sârbu, intra cu 50% din acţiuni în postul de radio Smart FM. Cealaltă jumătate îi aparținea lui Tucă.

Pe lângă postul de radio, Marius Tucă şi Adrian Sârbu au intrat ca parteneri într-un proiect de televiziune. În iunie 2019, compania Smart TV Management, cu Marius Tucă şi Aleph acţionari în mod egal, primea licenţa de emisie de la CNA pentru postul Smart TV, împreună cu Aleph News și Aleph Business.

Marius Tucă a intrat pe Aleph News chiar în prima zi de emisie, iar ca invitat l-a avut chiar pe Adrian Sârbu.

UPFR a deschis procedura de insolvență împotriva Radio Smart SRL

Pe data de 19 august 2022, UNIUNEA PRODUCĂTORILOR DE FONOGRAME DIN ROMÂNIA (UPFR) – ASOCIAŢIA PENTRU DREPTURI CONEXE a depus o cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă împotriva RADIO SMART SRL Bucureşti, potrivit site-ului oficial al Ministerului de Justiție.

Această solicitare de aplicare a Legii 85/2014 a dus la înregistrarea Dosarului nr.22617/3/2022, pentru care Tribunalul Bucureşti a programat primul termen de judecată pe 4 noiembrie 2022.

Demersul asociaţiei survine după ce – pe 31 mai 2022 – a avut câştig de cauză în Dosarul de încuviinţare executare silită nr.25127/299/2022… iar asta sugerează că nu a reuşit să-şi recupereze banii cuveniţi prin intermediul executorului judecătoresc şi a recurs la ultima variantă: cererea de insolvenţă.

Datorii la stat de 1,98 milioane lei, fără cele 29,6 milioane lei ale Aleph Media

La 31 decembrie 2021, societatea RADIO SMART SRL înregistra datorii de 5.530.274 lei şi capitaluri proprii negative, de -4.716.806 lei.

Conform site-ului anaf.ro, RADIO SMART SRL figura la 30 iunie 2022 cu obligaţii restante la bugetele de stat în valoare totală de 1.983.319 lei, sumă care include o componentă majoritară (peste două treimi) de stopaj la sursă.

Deşi 1,98 milioane lei este o valoare foarte mare… reprezintă doar 6,7% din totalul datoriilor la stat înregistrate (tot la 30 iunie 2022) de ALEPH MEDIA SRL Bucureşti (CUI/CIF: 36570266), firma care deţine licenţa TV pentru postul ALEPH NEWS şi jumătate din RADIO SMART SRL.

Conform site-ului anaf.ro, obligaţiile restante la bugetele de stat ale ALEPH MEDIA SRL se ridică la 29.634.782 lei, sumă defalcată astfel:

  • Bugetul de stat = 6.655.038 lei
  • Bugetul asigurărilor sociale de stat = 16.643.792 lei
  • Bugetul asigurărilor pentru şomaj = 0
  • Bugetul asigurărilor de sănătate = 6.335.952 lei

Adrian Sârbu, dat în judecată de Marius Tucă

Jurnalistul Marius Tucă a dat în judecată societatea Aleph Media, care operează seria de trei televiziuni Aleph.

Tucă a deschis acţiunea în instanţă la data de 20 aprilie, potrivit informaţiilor de pe Portalul Instanţelor de Judecată, iar obiectul procesului este „ordonanţă de plată”. Cu alte cuvinte, și Marius Tucă are de recuperat bani de la Aleph Media.

În luna martie, despărţirea a devenit oficială după ce Marius Tucă a început colaborarea cu grupul din care face parte şi site-ul Gandul.ro, deţinut începând din 2006 tot de Adrian Sârbu şi preluat apoi de omul de afaceri Radu Budeanu.

Jurnalistul și-a mutat emisiunea, Marius Tucă Show, în contextul războiului din Ucraina, pe site-ul Gandul.ro.

Aleph Media, RCS și legea audiovizualului

În septembrie 2021, Aleph Media a cerut Consiliului Național al Audiovizualului să aplice legea împotriva RCS RDS. Consiliul Național al Audiovizualului a amendat de mai multe ori RCS RDS. Acesta a refuzat sa introducă Aleph News în grupul tematic de știri, din 181.

Era așteptat ca noua lege a audiovizualului să fie votată în Comisia de Cultură a Senatului în cursul lunii mai, anul curent. Deși ea ar fi trebuit să se conformeze cerințelor Uniunii Europene, unele prevederi au stârnit controverse. Recent, operatorul Digi - RCS a anunțat că îşi va schimba grila de programe, conform noilor prevederi ale Legii audiovizualului, foarte clare în ceea ce priveşte poziţia posturilor.

Prevederile vin după ce Digi a fost şi amendat în trecut de CNA, după ce seria de trei televiziuni Aleph, înființate de Adrian Sârbu, a reclamat în repetate rânduri poziţia din grila RCS şi faptul că atitudinea operatorului este abuzivă. În replică, Digi și-a exprimat dezacordul și nemulțumirea față de schimbările impuse de noua lege a audiovizualului adoptată de Parlament.