Majorarea pensiilor cu 10% „nu ajută la nimic”! Se pot da pensionarilor bani din fondurile europene?
- Ionel Sclavone
- 19 octombrie 2022, 09:01
O creștere a pensiilor care să repare pierderea puterii de cumpărare cauzată de inflație ar trebui să fie între 26 și 30%, spune un economist, care adaugă că guvernul nu e capabil să opereze o astfel de majorare. Dar ar mai fi o soluție, anume plăți sociale din alte fonduri.
O decizie de majorare a pensiilor românilor trebuie să țină cont de puterea de cumpărare. Economistul Mircea Coșea atrage atenția că în ultimele două luni, acest indicator a scăzut cu 30%. Potrivit spuselor sale, procentul de 10% propus de Marcel Ciolacu, președintele PSD, pentru creșterea pensiilor, nu-i va ajuta cu nimic pe beneficiari. Mircea Coșea susține că este nevoie de alte soluții pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor.
Economistul Mircea Coşea a susțintu un punct de vedere cu privire la majorarea pensiilor în cadrul conferinței Pactul Pentru Fiscalitate 2022, unde a fost prezentat studiul „Percepţii despre fiscalitatea din România”. Potrivit spuselor sale, creșterea inflației la un nivel nemaivăzut, raportat la anul trecut, obligă guvernul să majoreze pensiile la nivelul puterii de cumpărare.
Economistul a precizat că în ultimele luni, puterea de cumpărare a românilor s-a redus cu 30%, iar o majorare cu 10% a pensiilor nu ajută la nimic.
„Dacă vrei să ridici pensiile, în aşa fel încât să oferi celor în cauză un avantaj, pleci de la două principii: ori mergi pe Legea pensiilor şi atunci dai ceea ce înseamnă, de fapt, o plată socială, pentru că nu ridici pensiile - de fapt nu ridici pensiile până la nivelul inflaţiei sau al puterii de cumpărare scăzută, ci dai ceva. Cât? 10%. De ce 10%? Domnul Ciolacu (preşedintele PSD, Marcel Ciolacu n.r), ieri, a făcut un calcul corect, dar, în baza unei anecdote care circulă în Statele Unite ale Americii”, a explicat Mircea Coșea.
Procentul propus de PSD nu ajută la nimic
Economistul a subliniat că procentul propus de PSD și de Marcel Ciolacu nu îi va ajuta pe pensionari. Creșterea de 10% nu va oferi o plasă de protecție populației afectate de prețurile din ce în ce mai mari.
„Dânsul a spus: dăm 5% ca să fie până la 10 şi mai dăm şi nu ştiu cât, ca să facem legea cu 40%. Nu mai e valabil asta, pentru că, dacă vrei să faci ceva, trebuie să protejezi populaţia de căderea puterii de cumpărare - şi atunci pleci de la alt calcul, şi anume: Care este indicele inflaţiei care poate să fie comparat cu o cădere a puterii de cumpărare?
Este inflaţia care se referă nu la tot coşul de calcul a inflaţiei ci doar la produsele care intră consumul curent al populaţiei şi la consumul curent al populaţiei, care înseamnă produse alimentare de bază. Vezi că inflaţia a crescut cu 26% până la 30% - şi atunci ar trebui, dacă vrei într-adevăr să măreşti pensiile până la nivelul la care să-i protejezi pe pensionari, trebuie să ridici la asemenea grad. Ceea ce e imposibil, nu se poate”, a explicat Mircea Coşea, co-iniţiator al Pactului pentru fiscalitate.
Soluțiile propuse de Mircea Coșea pentru pensii
Economistul a subliniat că bugetul României nu poate susține o astfel de majorare la pensii, astfel că o posibilă soluție ar fi creșterea pensiilor gradual, în funcție de un anumit barem. Ori, a mai spus Mircea Coșea, Guvernul ar trebui să promoveze un program social care să asigure plăți pensionarilor din alte fonduri.
„Ceea ce propuneam eu este următorul lucru: ori trecem la o creştere a pensiilor gradual, în funcţie de un anumit barem, care poate să fie stabilit la 3.000 - 3.500 de lei, aşa încât să ai o anumită echitate - pentru că o creştere cu 11% a unei pensii de 2.000 de lei nu reprezintă acelaşi lucru cu o creştere a pensiei cu 11% la o pensie de 7.000 de lei sau, dar asta înseamnă să încalci principiul contributivităţii - sau faci aşa-numitul program de plată socială pe care unele ţări l-au aplicat.
Asta ce înseamnă? Nu din fondul bugetului de pensii, ci din alte fonduri. Şi, aici, poate să fie fonduri europene, fonduri bugetare, fonduri de solidaritate - acorzi anumite avantaje de consum celor defavorizaţi. Nu le măreşti pensia, le dai bani în plus din altă parte. De unde? Din fondurile europene”, a mai spus Mircea Coșea.