Vladimir Putin vrea să redirecționeze livrările de gaz către Europa prin Turcia

Vladimir Putin vrea să redirecționeze livrările de gaz către Europa prin Turcia Sursa foto: Dreamstime.com

Vladimir Putin s-a oferit să redirecționeze livrările de gaze naturale către Europa prin Turcia, făcând astfel Turcia „cel mai mare hub de gaze pentru Europa”.

Cel mai mare hub de gaze

„Am putea muta volumele pierdute de la Nord Streams de-a lungul fundului Mării Baltice în regiunea Mării Negre și astfel să facem principalele rute de aprovizionare cu combustibilul nostru, gazul nostru natural către Europa prin Turcia, creând cel mai mare hub de gaz pentru Europa în Turcia”, a declarat Putin la o conferință de energie la Moscova.

Alexei Miller, CEO-ul gigantului de stat rus Gazprom, a făcut ecou în privința discursului lui Putin, spunând că „nu există nicio îndoială că putem lua în considerare problema unei platforme de tranzacționare la granița dintre Uniunea Europeană și Turcia”. Între timp, Turcia părea să fi fost surprinsă de propunere.

"Este prima dată când auzim asta. Prin urmare, este devreme pentru a face o evaluare", a declarat ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, la eveniment. „Acestea sunt lucruri care trebuie discutate”. Declarația lui Putin vine la două săptămâni după ce au fost raportate pentru prima dată scurgeri ale conductelor cheie Nord Stream care transportă gaze naturale din Rusia în Germania. Ambele conducte au fost avariate, Danemarca și Suedia spunând ONU că scurgerile au fost cauzate de sute de lire sterline.

Ne puteți urmări și pe Google News

Putin s-a oferit să trimită gaze naturale în Germania printr-o secțiune a conductei Nord Stream 2 care nu este deteriorată – dacă UE dorește acest lucru. „Suntem pregătiți să furnizăm volume suplimentare în perioada toamnă-iarnă”, a spus Putin.

Gazul din Rusia

Nord Stream 2 nu a început niciodată operațiuni comerciale, deoarece Germania a renunțat la proiect cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina pe 24 februarie. Construcția conductei, care trece pe sub Marea Baltică din Rusia până în Germania, a fost finalizată în septembrie 2021. Guvernul german a respins categoric propunerea de a utiliza Nord Stream 2.

„Frumoasă încercare”, a declarat Christiane Hoffmann, purtătorul de cuvânt al guvernului german. „Independent de posibila sabotare a celor două conducte, am văzut că Rusia nu mai este un furnizor de energie de încredere și că încă înainte de deteriorarea Nord Stream 1 nu mai curgea gaz”.

Nu este prima dată când Putin sugerează utilizarea Nord Stream 2. Luna trecută, el a spus că UE poate porni noua conductă Nord Stream 2 dacă dorește mai mult gaz natural din Rusia, potrivit Business Insider.