Germania îl va revoca pe şeful securităţii cibernetice din cauza presupuselor sale legături cu Rusia

Germania îl va revoca pe şeful securităţii cibernetice din cauza presupuselor sale legături cu RusiaSursa foto: Kremlin

Arne Schönbohm este acuzat din cauza presupuselor sale contacte cu o asociaţie bănuită a avea contacte cu medii ale serviciilor de informaţii ruseşti

Şeful agenţiei germane de securitate cibernetică (BSI), Arne Schönbohm, va fi revocat după ce au apărut informaţii în media despre legături cu o asociaţie presupusă a fi apropiată de serviciile secrete ruse, s-a aflat din sursă guvernamentală luni, 10 octombrie.

"O schimbare în postul de preşedinte al BSI va interveni repede", au precizat aceste surse. Ministerul de Interne a declarat, la rândul lui, că "ia în serios" alegaţiile împotriva lui Arne Schönbohm şi "anchetează exhaustiv" pe această temă. "Ministerul studiază toate opţiunile de gestionare a acestei situaţii", a adăugat acesta fără a da alte precizări.

 "Absurd"

Arne Schönbohm este acuzat din cauza presupuselor sale contacte cu o asociaţie botezată "Cyber-Sicherheitsrat Deutschland" (Consiliul german de securitate cibernetică), bănuită că a avut contacte cu medii ale serviciilor de informaţii ruseşti. Aceste legături au făcut obiectul unor investigaţii recent prezentate în emisiunea canalului public de televiziune "ZDF Magazin Royale".

Asociaţia, al cărei cofondator este Arne Schönbohm şi are sediul la Berlin, consiliază întreprinderi, agenţii guvernamentale şi oficiali politici pe chestiuni de securitate cibernetică. Luni, asociația a calificat acuzaţiile potrivit cărora ar fi sub influenţă rusească "drept absurde". Potrivit cotidianului de afaceri "Handelsblatt", Arne Schönbohm este obiectul unei "mari nemulţumiri" în cadrul guvernului.

Prezentarea raportului anual al BSI de către Arne Schönbohm şi ministrul de interne, Nancy Faeser, joi, a fost anulată, afirmă mai multe instituții de presă. Această demitere de facto intervine într-un moment în care Germania a suferit sâmbătă un sabotaj feroviar de mare amploare, pentru care unii au vorbit despre pista rusească în contextul războiului din Ucraina. Rusia este făcută răspunzătoare de piratare informatică pe scară mare care a vizat în 2015 computerele Bundestagului şi serviciile cancelarei de atunci, Angela Merkel, precum şi NATO şi canalul de televiziune francofon TV5 Monde, notează lefigaro.fr.

(Traducere Rador)