România pierde lupta cu drogurile! Rapoartele ANA arată o creștere a consumatorilor cu cel puțin 6-7 procente în fiecare an, din 2004 până acum
- Maria Pană
- 9 octombrie 2022, 12:22
Consumul de droguri pare să fie o problemă din ce în ce mai strigentă, mai ales că foarte mulți dintre cei care consumă astfel de substanțe aleg să se urce la volan după ce le-au consumat, unii dintre ei provocând accidente grave.
O analiză EVZ asupra tuturor rapoartelor Agenției Naționale Antidrog din 2004 până în prezent, arată că în fiecare an consumul de droguri a crescut treptat cu 6-7 procente. Ce s-a modificat semnificativ sunt drogurile consumate. Astfel că dacă la începuturi erau preferate cocaina și heorina, ulterior prin 2016 heroina și canabisul, în 2021 au ajuns să fie preferate drogurile noi pe piață, amestecuri chimice care până acum nu existau.
Asadar, potrivit ultimului raport “se observ[ o încetinire a ritmului de creştere a consumului pentru majoritatea drogurilor ilicite, excepţie făcând consumul de noi substanţe psihoactive pentru care se observă o creştere alarmantă, atât în rândul populaţiei generale, cât și al celei tinere. 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii, în timp ce, 6% dintre ei au consumat și în ultimul an, iar 3,9% au consumat şi în ultima lună.
România pierde lupta cu drogurile
Faţă de studiul anterior, se observă creşteri pentru toate cele trei tipuri de consum, însă cea mai importantă este în cazul consumului din ultima lună, a cărui rată de creştere este de 2,2 ori”. Cei de la Agenție au descoperit că scade vârsta consumatorilor, astfel că s-a ajuns și consumatori care au doar 12 ani.
Cert este că potrivit acestor rapoarte, deși se fac eforturi susținute la nivelul Agenției Naționale Antidrog, acestea sunt insuficiente având în vedere modul alarmant în care crește consumul de droguri pe toate planurile. În ceea ce privește controalele rutiere, acestea s-au intesificat și sunt nelipsite drug-testele de la acțiunile de rutină, dar și de la cele dedicate.