Locuri de muncă în Europa pentru români. Belgia și Finlanda au cele mai multe oferte

Locuri de muncă în Europa pentru români. Belgia și Finlanda au cele mai multe oferte Sursa Foto: Arhiva EVZ

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a anunțat că în România sunt vacante 42.124 de locuri de muncă. În același, timp, angajatorii din Spațiul Economic European pun la dispoziția muncitorilor români 190 de posturi, prin rețeaua Eures România.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a anunțat că din totalul locurilor de muncă disponibile în întreaga ţară, cele mai multe sunt oferite pentru: muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet. Sunt disponibile 2.320 de locuri. De asemenea, în ceea ce privește muncitorii necalificați la asamblarea și montarea pieselor sunt vacante 2.266 de locuri de muncă.

În același timp, mai sunt destule posturi disponibile și în alte domenii. Este vorba despre:

  • lucrător comercial - 2.250,
  • manipulant mărfuri - 1.952,
  • agent de securitate - 1.474,
  • muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii - 1.373,
  • muncitor necalificat în industria confecţiilor - 1.268,
  • confecţioner-asamblor articole din textile - 764
  • curier - 710.

Care sunt locurile libere pentru persoanele cu studii superioare

De asemenea, datele centralizate arată că 2.276 de posturi vacante sunt destinate persoanelor cu studii superioare. În același timp,  sunt disponibile 9.301 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale și 9.659 pentru persoanele cu studii profesionale. În ceea ce privește locurile de muncă destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale, sunt vacante 20.888 de posturi.

Oferta de muncă în străinătate

În ceea ce priveşte oferta angajatorilor din străinătate, din cele 190 de locuri disponibile, 95 sunt înregistrate în Belgia, 52 în Finlanda, 15 în Polonia, 12 în Malta, opt în Norvegia, cinci în Danemarca și trei în Slovenia. Dacă există persoane interesate să ocupe un loc de muncă în Spaţiul Economic European, ele pot găsi informații utile pe site-ul ANOFM. De asemenea, cei care caută un post în ţară se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau de reşedinţă, informează ANOFM.

Marea Britanie caută forță de muncă

Cu o rată a șomajului de 3,6%, Oficiul Național de Statistică (ONS) estimează că în Marea Britanie există 1,26 milioane de locuri de muncă neocupate. Sectorul serviciilor sociale are nevoie de 105.000 de lucrători suplimentari, cel al asistenței medicale de 40.000 și cel al transporturilor de 100.000. În același timp, sectorul agricol are nevoie de 30.000 de vize suplimentare pentru lucrătorii sezonieri. Așadar, este vorba despre 275.000 de locuri de muncă libere.