HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 29 septembrie 2022. Experții RAND reacționează la retorica amenințătoare a lui Putin

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 29 septembrie 2022. Experții RAND reacționează la retorica amenințătoare a lui Putin

Trebuie să o iei de la capăt, să reevaluzi situaţia şi să faci alte planuri pentru modul în care vrei să rezolvi problema care te obsedează. E indicat să te consulţi şi cu cei din jurul tău. Astăzi planifică timpul cu atenţie, fii critic şi rezumă-te la fapte.

29 septembrie

 Pe 29 septembrie s-au născut Horatio Nelson, Enrico Fermi, Lech Walesa, Michelangelo Antonioni, Anita Ekberg, Silvio Berlusconi, Stanley Kramer, Jerry Lee Lewis, Ion Gheorghiu, Eudoxiu Hurmuzaki, Iorgu Iordan, Eugen Preda, Arsenie Boca.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Chiriac Sihastrul, Trifon, Gudelia şi Petronia.

 

Tradiţional, pe 29 septembrie, în ”Kalendar”: Mioi, Vara lui Mioi (Mihoi, Sân-Mihai), Chiriac, Nunta Oilor.

 

Perioada de cincisprezece zile cuprinsă între 29 septembrie şi 14 octombrie, când se pomeneşte Sf. Parascheva, se aşteaptă o încălzire trecătoare a timpului, este numită vara lui Mioi. La această vreme se obişnuia, şi poate se mai obişnuieşte, să se slobozească arieţii, adică berbecii, în turmele de oi, pentru reproducere. De aceea se numeşte Nunta Oilor. (Olteanu, Ghinoiu).

 

Povestea spune că era un cărăuş sărac, pe nume Mioi. Tot pe drumuri, ca să facă şi el un amărât de ban, cărăuşul nostru nu şi-a treierat grâul. Era necăjit cărăuşul nostru, se gândea şi se întreba şi vorbea cu căluţii lui, ce să se facă, ce să dreagă, ca să aibă timp să treiere şi el grâul, să mai fie vreme frumoasă.

 

Când, ce să vezi, la marginea drumului, un moşneag, bătrân ca vremea. Lui Mioi i se face milă de moş şi îl ia cu el, în căruţă. Moşul-moş, bun de gură şi înţelept, îl trage de limbă pe săracul Mioi şi află ce-l durea. La o răscruce, moşul zice să-l lase acolo. Aşa face Mioi, dar apoi se întoarce să-l întrebe pe bătrân de ce l-a lăsat acolo că nu era nicio casă, niciun sat. Dar, nici urmă de moş!

 

Apoi, un glas puternic de au început căluţii să necheze, glas puternic dar blând, i-a spus lui Mioi: „Pentru că ai dovedit milă faţă de Mine, şi Eu am milă faţă de tine. Ai două săptămâni de vreme bună ca să-ţi treieri grâul!”

 

Şi aşa a rămas de atunci, căci ceea ce face bunul Dumnezeu, apoi numai El poate să desfacă! (Olteanu, Muşlea-Bârlea).

 

De cad nucile şi ghindele înainte de Sân-Mihoi, iarna este aproape, se spunea în popor.

 

Am primit corespondență de la RAND. Iată:

Președintele Vladimir Vladimirovici Putin al Rusiei pare să dubleze astăzi efortul de război al țării sale în Ucraina, chemând sute de mii de noi trupe, amenințănd Ucraina și Occidentul, jurând că va folosi „toate mijloacele pe care le avem la dispoziție” și subliniind că el nu joacă la cacealma.

Declarațiile lui Putin au fost întâmpinate cu condamnări din partea liderilor occidentali și a altora. Iată ce au avut de spus câțiva experți RAND:

„Mesajul... este clar. Putin ridică miza”, a declarat Samuel Charap, un politolog senior la RAND.

„Când un lider trebuie să spună „asta nu este o cacealma”, el știe că are o problemă de credibilitate. Cred că este corect să spun că Rusia și-a încheiat eforturile de a afecta procesul decizional al adversarilor săi. Au eșuat. Doctrina lor trebuie schimbată”, a adăugat el.

William Courtney, un membru senior adjunct la RAND și fost ambasador al SUA în Kazahstan și Georgia, a fost de acord: „Regimul Putin ridică miza și își asumă riscuri mai mari”, a spus el.

„Regimul se pregătește să susțină sau să intensifice lupta, sperând să prevină progresele ucrainene. Dar mobilizarea ar putea declanșa o rezistență internă mai mare – până la schimbarea regimului – în măsura în care o chemare sub arme este nepopulară, pierderile pe câmpul de luptă persistă, sancțiunile afectează economia, sau elitele sau părțile sectorului de securitate se delimitează din cauza regimului sau tulburările publice. ”, a spus Courtney.

Dara Massicot, cercetător senior în politici la RAND, a spus într-o serie de tweet-uri că mobilizarea Rusiei nu este probabil să producă beneficii timpurii.

„Rusia schimbă direcția. Abordarea sa ad-hoc de înlocuire a personalului și a echipamentelor riscă să depășească capacitatea forțelor rămase în misiuni să păstreze frontul”, a scris ea. „Moscova a ordonat acum o mobilizare care ar putea debloca o mulțime de resurse pentru ei într-un mod în care eforturile sale ad-hoc nu pot. Chiar dacă ar face-o, probabil că ar dura până la un an pentru a vedea vreun beneficiu, deoarece baza lor de mobilizare a fost latentă de atâta timp.”

La începutul acestei săptămâni, înainte de cea mai recentă intervenție a lui Putin, un grup de experți RAND a discutat despre situația actuală în Ucraina în timpul unui apel mediatic.

Barry Pavel, vicepreședintele Diviziei de Cercetare a Securității Naționale a RAND, a spus că se așteaptă ca Statele Unite și Occident să continue, și poate să extindă, asistența militară pe care o oferă Ucrainei.

„Cred că Occidentul va continua să facă ceea ce a făcut și, mai ales cu succesul timpuriu al contraofensivei ucrainene, cred că asta va continua. Singura întrebare este dacă ajutorul va fi compus din echipamente mai capabile și mai mult în volum, dacă este posibil”, a spus Pavel.

El a menționat că Statele Unite și-au sporit asistența acordată Ucrainei, inclusiv furnizarea de armament mai sofisticat. „Cred că administrația Biden, de-a lungul timpului și încet-încet, deschide robinetul în ceea ce privește capacitățile, iar unele dintre lucrurile luate în considerare, fiind furnizate acum, au fost probabil scoase din discuție înainte, la începutul conflictului. Și așa vezi o escaladare a conflictului!”, a spus el.

Între timp, Charap a prezis că o formă de mobilizare a unor noi trupe ar putea fi în curs. Anunțul lui Putin de a mobiliza aproximativ 300.000 de rezerviști s-a oprit înainte de o mobilizare completă, o mișcare conform căreia, spune Charap, va „marca o transformare fundamentală a sistemului”.

„O mobilizare a întregii țări ar transforma dramatic economia politică a Rusiei și ar risca stabilitatea sistemului într-un mod în care nimic din ceea ce a făcut până acum nu a făcut-o”, a spus el. „Cred că vor continua să încerce să facă astfel de lucruri de mobilizare parțială. Dar mobilizarea deplină este aproape ca o opțiune nucleară în ceea ce privește politica internă.”

Charap a remarcat că tacticile rusești s-au schimbat oarecum în urma câștigurilor ucrainene, infrastructura civilă devenind o țintă cheie. Acest lucru, a spus el, nu va inversa câștigurile teritoriale ale Ucrainei din ultimele zile.

„Imediat după succesul uimitor al contraofensivei, a avut loc o trecere la țintirea directă a infrastructurii civile într-un mod pe care nu îl văzusem până acum. Nu a fost susținut în mod deosebit, deși a continuat”, a spus el. „Provocarea este că rușii pot face tot ce vor, dar asta nu va inversa pierderile teritoriale.”

O mobilizare a întregii țări ar transforma dramatic economia politică a Rusiei și ar risca stabilitatea sistemului într-un mod în care Putin, se pare, că încă nu-și dă seama, sau nu-i pasă.

Alyssa Demus, cercetător asociat internațional/apărare la RAND, a spus că câștigurile de teritoriu ale Ucrainei pot fi sustenabile, dar o serie de factori ar putea intra în joc pentru a influența acest lucru.

„Știi, este greu de spus în acest moment dacă este sustenabil. Cred că depinde de o serie de factori, primul fiind un fel de voință a armatei ucrainene, care cred că este incredibil de puternică în acest moment. Depinde, de asemenea, de sprijinul continuu din partea țărilor occidentale și NATO, nu numai în ceea ce privește furnizarea de echipamente militare și tipul de sprijin pe care l-am văzut până acum, ci și dorința Occidentului și a țărilor NATO de a continua să rămână în spatele Ucrainei”, a spus ea.

Demus a adăugat că peisajul politic în schimbare din SUA face cu siguranță parte din calcul.

„Republicanii și democrații americani au fost destul de uniți în sprijinul acordat Ucrainei. Există riscuri potențiale dacă se schimbă peisajul politic. Și știu, de exemplu, că ucrainenii urmăresc foarte îndeaproape politica SUA”, a spus ea.

Kaleigh Heard, o analistă senioare la RAND Europe, a declarat că planurile Rusiei au implicații serioase pentru NATO.

„Dovezile crimelor de război rusești și dovezile tot mai evidente ale gropilor comune, țintirea ilegală a zonelor și infrastructurii civile, tortura și abuzul sexual indică riscurile pe care războiul le are pentru populațiile civile dacă ofensiva Rusiei este revigorată”, a spus ea. „Occidentul, și în special NATO, ar trebui să ia în considerare o strategie nouă pentru a proteja persoanele civile în Ucraina, inclusiv zonele civile critice și infrastructura civilă, precum și tipurile de sprijin necesare din partea aliaților NATO pentru a face acest lucru”.

O lectură plină de învățăminte!

 

Degeaba trec zilele dacă nu învăţăm nimic, dar există mereu, mâine, o speranţă, o nouă zi!

 

 

HOROSCOP    29 septembrie 2022

 

BERBEC   Trebuie să te concentrezi pe problemele urgente care te pot face să pierzi bani. Sună prietenii, ca să vezi ce mai fac, dar fii scurt, nu uita că şi ei au situaţii urgente, facturi de plătit! Treci printr-o perioadă de iritabilitate acută, aşa că evită hotărârile pripite şi starea de nervozitate. Zâmbeşte, numără până la zece, respiră adânc - şi totul (poate) se rezolvă. Evită să te enervezi degeaba din cauza unor nimicuri sau a unor defecte de comunicare.  Fii deosebit de clar în discuţii sau în negocieri.

TAUR   Eşti distrat şi nu te poţi concentra – ai o o zi obositoare. Dacă eviţi ceea ce este dificil, poate fi o zi obişnuită. Pe care o poţi colora cu ceva muzica bună, la caşti, numai pentru tine. Nu te lăsa dus de nas de intrigi şi bârfe! Favorurile stelelor se îndreaptă spre cumpărături şi cadouri. Ceea ce cumperia astazi va face mare placere celei dragi. Surprinde-i pe cei dragi făcându-le niste mici cadouri, aşa, fara nici un motiv, doar ca să le arati afecţiunea ta.

GEMENI   Conjunctura îţi indică să nu te repezi să tragi concluzii, să ai răbdare, pentru ca lucrurile se pot lamuri. Veştile pe care le primeşti prin mobil, din presa, sau reţele, par importante. Evită deciziile la grabă, în cursul dimineţii. Seara este mai bine aspectata pentru succesul unor afaceri-relaţii. Nu este o perioadă indicată pentru asumarea de obligaţii pe termen lung sau formarea de noi asociaţii.  Dragostea este pozitiv influenţată, la fel şi charisma proprie a nativilor din zodie.

RAC  Aspectele benefice sunt in cumpănă cu influenţe mai puţin favorabile, aşa că poţi să ai o zi densaă, dar fără evenimente notabile. O zi care trece repede, pentru că nu ai de ce să te temi! Uneori noul este duşmanul binelui. Nu tot ce este nou este şi bun. Din nou ai ceva de rezolvat, dar numai în cursul prînzului. Iti plac lucrurile clare si faci achizitii solide. Mai pe seară, trebuie sa verifici un dispozitiv domestic mecanic sau electronic – ca să nu-ti faca probleme pe viitor.

LEU    La serviciu domneşte o atmosferă neplăcută, este multă tensiune. Nu duce cu tine problemele acasă. Trebuie să te relaxezi şi să te odihneşti mai mult. Nu uita, viaţa nu ia prizonieri! Dar, din nou o zi aproape favorabilă, mai ales sub aspectul veştilor şi noutăţilor pe care le afli. Cumpărăturile şi achiziţiile sunt favorizate ca şi „rectificările” în afaceri. Seara foarte romantică, sigur, dacă ai vârsta şi dispoziţia necesare.

FECIOARĂ  Ai nevoie de mai multă mişcare, de mai mult sport. Trebuie să eviţi sedentarismul. Nu mai sta ore întregi sub duş, apa costă! Program cultural pe seară, poate un concert, poate un film. Dimineaţa este activă, poate chiar prea activă, aşa că trebuie să eviţi graba şi nerăbdarea. După o dimineaţă interesanta, dar obositoare, este cazul să te relaxezi puţin. Nu prea mult, pentru că nu te lasă energia proprie! Poate te duci la un spectacol, la un film, sau la un concert?

BALANŢĂ  In dragoste este bine să-ti recunoşti greşelile, mai ales pe cele mici! Este cazul zilei de azi, când poţi întoarce în favoarea ta un impas sentimental, sau te poţi bucura de un avantaj. Trebuie să te concentrezi asupra cadrului general, a strategiei, în general şi atunci şi micile detalii care te obsedează şi enervează vor cădea la locul lor.  O discuţie din a doua parte a zilei îţi vor clarifica o situaţie care pare scăpată de sub control. Dimineaţă foarte dinamică, cu multe întâlniri în care se pot finaliza vechi proiecte şi idei.

SCORPION   O zi favorabilă pentru scorpionul cel sentimental şi senzual. Iţi prieşte o discuţie cu vechi prieteni şi faci planuri. Colegii te ajuta astăzi chiar fără să-i baţi la cap. Veşti bune. După program, du-te la cumpărături, te relaxezi şi vezi lumea! Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. De asemenea, în afaceri sau dragoste nu lăsa nici o neclaritate în perioada menţionată, exprimă-te clar şi concis, ba mai repetă, la fel, dacă este nevoie.

SĂGETĂTOR    Ai nevoie de o evadare, de un armistiţiu cu timpul. Conjunctura favorizează domeniul emoţional. Poţi încerca să lămureşti o problemă sentimentală care te obsedează, mai mult o neînţelegere. O propunere sau chiar o ofertă, dacă nu azi, atunci mâine. Cu toate că pare foarte avantajoasă, fii foarte atent la detalii, manifestându-ţi totodată entuziasmul pentru proiect. Cere mai multe informaţii pentru a lua o hotărâre. O zi excelentă pentru promovarea cu succes a intereselor personale. Noi idei par să se contureze. Mai tot ce faci reuşeşti.

CAPRICORN    Poţi să cazi la pace şi să închei o alianţă cu cineva din jurul tău. Eşti pe drumul cel bun, trebuie să laşi comoditatea şi întrebările fără rost. Stelele îşi fac treaba, îţi sunt favorabile! Configuraţia stelelor arată o perioadă complexă cu multiple aspecte, care se succed rapid. Aşa cum am spus, aspectele sunt complexe, aşa că te poţi aştepta şi la veşti mai puţin plăcute, legate de întârzieri sau de persoane care se dau la fund şi nu mai raspund la telefon. Atenţie la o posibilă dispută în familie sau cu partenerii.

VĂRSĂTOR  Ceva neprevăzut. Trebuie să lucrezi în plus pentru serviciu, sau ceva de rezolvat pentru familie. Spre seară eşti obosit, dar mulţumit că ai rezolvat totul. Poţi să te plimbi în oraş! Rezolvă toate problemele în cursul dimineţii. Îmbunătăţirea situaţiei financiare, veşti bune. Nu da curs unor porniri de moment. Zi favorabilă noilor înţelegeri, clarificării unor probleme, călătoriilor scurte. Veşti bune şi programe de distracţie, mai pe seară.

PEŞTI   Trebuie să o iei de la capăt, să reevaluzi situaţia şi să faci alte planuri pentru modul în care vrei să rezolvi problema care te obsedează. E indicat să te consulţi şi cu cei din jurul tău. Astăzi planifică timpul cu atenţie, fii critic şi rezumă-te la fapte. Nu te baza pe zvonuri şi bîrfe – în perioada în cauză sunt înşelătoare. O dimineaţă plină şi cam plictisitoare, până la urmă. Urmată de o după amiază monotonă. Una dintre zilele acelea în care te întrebi mai târziu, ce ai făcut, de fapt?!