Proteste la funeraliile lui Shinzo Abe. Autoritățile nipone au activat circa 20.000 de agenți ai forțelor de ordine

Proteste la funeraliile lui Shinzo Abe. Autoritățile nipone au activat circa 20.000 de agenți ai forțelor de ordine Sursa: BBC.com

Marți, sute de cetățeni au protestat la Nippon Budokan, acolo unde au fost organizate funeraliile fostului prim-ministru al Japoniei, Shinzo Abe. Astfel, autoritățile țării au anunțat că desfășoară un efectiv de peste 20.000 de agenți ai forțelor de ordine din cauza protestarilor, nemulțumiți de organizarea acestei ceremonii.

Soția fostului premier japonez Shinzo Abe a fost întâmpinată la funeralii de premierul în exercițiu al țării, Fumio Kishida. Văduva lui Shinzo, pe nume Akie Abe, a fost cea care a purtat urna cu cenușa regretatului ei soț, fiind înconjurată de mii de persoane prezente la funeralii.

Proteste la funeraliile fostului premier al Japoniei Shinzo Abe

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a dorit să aducă un omagiu lui Shinzo Abe, asta în vreme ce în proximitatea locului unde se desfăşura evenimentul s-au adunat sute de protestatari, nemulțumiți de costul ridicat al funeraliilor.

La ceremoniile organizate marți participă aproximativ 4300 de persoane, printre care și un număr de 48 de oficiali niponi și internaționali, spre exemplu Kamala Harris, vicepreşedintele american, dar și Narendra Modi, prim-ministrul Indiei, conform BBC.

Și oficiali din România participă la funeraliile lui Shinzo Abe, mai exact premierul Nicolae Ciucă, alături de Marcel Ciolacu, șeful Camerei Deputaților.

A murit Shinzo Abe

Fostul premier Shinzo Abe a murit la spital pe 8 iulie, după ce a fost împușcat de un fost militar. Asasinul se numește Tetsuya Yamagami și are 41 de ani. Este născut la Nara și a făcut parte din Forța de Autoapărare Maritimă a Japoniei.

Shinzo Abe

Sursa: Arhiva EVZ

Atacul asupra lui Abe a avut loc la Nara, în timpul unui eveniment electoral. El se afla acolo pentru a-l susține pe candidatul Partidului Liberal Democrat la alegerile care vor fi avut loc pentru Camera superioară a Parlamentului de la Tokyo. De la Nara, Shinzo Abe urma să se deplaseze pentru alte evenimente electorale la Kyoto, iar de acolo la prefectura Saitama, aflată în apropiere de capitala Japoniei.

Shinzo Abe a fost împușcat din spate, moment în care s-a prăbușit, chiar în timp ce vorbea. Potrivit televiziunii locale NHK, după împușcătură s-a văzut că fostul premier japonez sângerează. Atacatorul fostului premier a fost prins și reținut de forțele de ordine.