Facturile la energie ne pun la pământ. Nimeni nu va rezista, iar spitalele sunt îngrozite: „Nu știu ce au de gând să facă cu noi”

Facturile la energie ne pun la pământ. Nimeni nu va rezista, iar spitalele sunt îngrozite: „Nu știu ce au de gând să facă cu noi”Sursa foto: Arhiva EVZ

Facturile uriașe la energie pun la pământ nu doar pe bieții români care vor alege să stea în întuneric şi în frig, ci şi spitalele. Medicii avertizează că ar putea rămâne fără tratamente vitale pentru pacienți deoarece managerii unităților medicale vor avea nevoie de bani pentru a plăti facturile la curent electric şi încălzire.

Facturile uriașe la energie devine o povară şi pentru spitalele din România. Unele au primit deja facturi uriașe în condițiile în care nu a venit încă iarna. De exemplu, Spitalul de Urgenţă Sf. Pantelimon din Bucureşti a primit facturi de aproximativ jumătate de milion de lei.

Spitalul Bagdasar Arseni a primit o factură de aproximativ 300 de mii de lei. Însă unele unități medicale de urgență au costuri şi mai mari. La Spitalul de Urgenţă Sf Pantelimon facturile au crescut cu peste 30%.

„Nu știu ce au de gând să facă cu noi”

Vine iarna, toate alimentele se scumpesc aproape zilnic, facturile la energie şi gaze au devenit un coșmar pentru pensionari şi pentru cei cu salarii mici. De această situație nu sunt scutite nici spitalele, iar pacienții se tem pentru viaţa lor deoarece pot muri cu zile din cauza lipsei tratamentelor din spitale.

Sunt pacienţii care au nevoie periodic de îngrijiri medicale şi se gândesc cu groază că vine iarna. Se tem în primul rând la faptul ca spitalele să nu poată acoperi costurile, iar tratamentele lor vor lipsi.

„Zice să te mai îmbraci cu o haină, aici în spital”, a declarat o pacientă. „Nu știu ce au de gând să facă cu noi”, a spus o altă pacientă.

„Un dezastru pentru că dacă pacienții deja fiind cu probleme, dacă le mai oferim şi frig, unde ajungem. Nu este corect şi nu este normal ca pacienţii să nu aibă apă caldă şi căldură”, este de părere p altă panientă.

„Nici nu pot să îmi închipui așa ceva, vă dați seama că va fi foarte greu. Sunt mulţi bolnavi, mulţi trăiesc la limita subzistenței”, a subliniat un alt pacient.

Ce sumă are alocată un pacient

„Suma alocată pentru un pacient în spitalul nostru este de 1.600 care se înmulțește cu un indice de complexitate al cazului, nu este suma efectivă, ci suma de la care se pornește.

Cu bugetul din momentul de faţă suntem la limită. Dacă va rămâne acest buget, nu știu cum ne vom descurca la iarnă, când facturile vor fi foarte mari.

Există medicamente la care prețul a crescut de 5 ori sau mai mult”, a declarat Sorin Socea, manager Spitalul Pantelimon. Unele spitale spun că vor schimba becurile cu unele economice.

„Va trebui să fim extrem de atenți pentru că, consumul de energie electrică se plătește din banii de la CAS şi plătind utilitățile suntem nevoiți să scădem de la altele, cum ar fi medicamente sau alte servicii”, a spus Corneliu Toader, manager Institutul de Neurologie, potrivit Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News