Evgheni Prigojin a mai recunoscut prezența Grupului Wagner, în special, în Africa, Orientul Mijlociu și America Latină. Omul de afaceri a mai spus că a fondat grupul paramilitar în scopul trimiterii de combatanți competenți în regiunea ucraineană Donbas, în 2014. Declarația a fost făcută printr-o postare pe rețelele sociale ale companiei sa Concord.

„La acel moment, 1 mai 2014, a luat naștere un grup de patrioți care și-a luat numele Grupul tactic al batalionului Wagner”, a afirmat omul de afaceri într-un comunicat. Mai mult decât atât, Grupul Wagner este suspectat de mai mulți ani că pune în practică planurile Kremlinului în diferite teatre de operațiuni. Acest lucru a fost dezmințit constat de oficialii din Rusia.

Evgheni Prigojin este acuzat de numeroase puteri occidentale și de media ruse de finanțarea grupului Wagner Combatanţii grupului au fost văzuți mai ales în Siria, Libia, Ucraina și Republica Centrafricană.

Evgheni Prigojin este pe lista de sancțiuni a statelor occidentale

Mercenarii Wagner au început să facă recrutări în penitenciarele din Rusia, în luna iulie. Ei au început să își caute voluntari pentru războiul din Ucraina în țările din Asia Centrală. Acest lucru a avut loc în contextul pierderilor ridicate suferite de forțele armate ale Moscovei în cursul „operațiunii militare speciale” pe care Vladimir Putin a declanșat-o pe 24 februarie.

Kremlinul a respins întotdeauna acuzațiile că are legături cu grupări paramilitare. Supranumit „bucătarul lui Putin” din cauza faptului că firme ale sale se ocupă de catering pentru Kremlin, Prigojin a fost vizat de primul pachet de sancțiuni anunțat de UE pe 23 februarie ca răspuns față de invazia Ucrainei.

Relatări despre faptul că acesta a început să efectueze personal vizite în penitenciarele din Rusia pentru a recruta criminali și infractori au apărut încă din luna august. Cu toate acestea, este pentru prima dată când Prigojin recunoaște că este fondatorul grupului de mercenari Wagner, informează Reuters.