Unul dintre cei mai mari consumatori de energie din propria casă. Ce aparate trebuie să scoți din priză pe timpul nopții

Unul dintre cei mai mari consumatori de energie din propria casă. Ce aparate trebuie să scoți din priză pe timpul nopții Sursa: Arhiva EVZ

Prețul energiei electrice s-a scumpit considerabil în ultima perioadă. Cei peste doi ani de pandemie, la care se adaugă și războiul declanșat de Rusia în Ucraina, au dus la creșterea prețurilor. Este bine de știut că și televizorul consumă destul de mult curent.

Dacă te-ai aflat în grupul celor care la finalul lunii au văzut că suma de pe factura de energie electrică este mai mare, de vină nu sunt doar scumpirile din ultima perioadă. Așadar, este recomandat să ai în vedere faptul că unele dintre aparatele electrocasnice pot consuma curent, chiar dacă sunt oprite.

În această categorie intră și televizorul. Dacă televizorul este închis din telecomandă, acesta rămâne, în continuare, un consumator de energie electrică. Cu toate că este vorba doar despre de câțiva lei la factura lunară, dacă faci un mic calcul, anual, suma devine destul de importantă. În același timp, și consumul de energie electrică devine semnificativ.

Cât curent consumă, de fapt, televizorul atunci când nu este pornit

Astfel, ca să evitam costurile suplimentare la energie este indicat ca, atunci când nu sunt folosite, toate aparatele să fie scoase din priză. Este bine să faci acest lucru mai ales noaptea. În plus, nu contează dacă vorbim de televizor sau alte electronice pentru că această soluție este valabilă pentru toate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Electrocasnicele care consumă inutil energie, mai ales în timpul nopții, sunt cele care au LED. Printre acestea, se numără: TV, sistemul audio, consola de jocuri sau monitorul de la calculator. Mai mult decât atât, consumul de energie electrică de la televizor pe oră, cu o diagonală care depășește 42 de inci, este de aproximativ 150-190 W / oră.

Ce se întâmplă cu facturile românilor

Coaliția de guvernare a ajuns la un acord cu privire la modificarea ordonanței privind plafoanele la care se face raportarea pentru calcularea facturilor românilor la energie electrică. Mai exact, PSD va depune un amendament în parlament pentru modificarea OUG 119/2022. În acest fel, plafonul pentru consumul de energie electrică va fi calculat în raport cu cel în timp real.

Președintele social-democraților, Marcel Ciolacu, a declarat că plafonul pentru consumul de energie electrică trebuie să fie în timp real, nu raportat la consumul mediu lunar pe anul trecut. „Nu pot să îţi cer să faci economie şi tu vei beneficia de această economie peste 12 luni. Este un non-sens”, a subliniat liderul PSD.