Dezvăluiri despre averea vicepremierului moldovean Andrei Spînu. Controversatul politician Ilan Șor face acuzații grave
- Ionel Sclavone
- 24 septembrie 2022, 21:08
Oligarhul rus Ilan Șor, președinte al partidului pro-rus ȘOR, face o serie de acuzații la adresa viceprim-ministrului Republicii Moldova, Andrei Spînu. Potrivit lui Șor, acuzat, la rându-i, că a fost implicat în furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovean, vicepremierul Spânu ar fi multimilionar și și-ar ascunde averea prin conturi off-shore.
Viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu (foto), ar deține o avere cotată la aproximativ 43 de milioane de euro și dolari, prin intermediul unor contuti off-shore. Acuzațiile au fost făcute de oligarhul moldovean Ilan Șor, președintele partidului cu același nume. Acesta a publicat pe pagina sa de Facebook un document care, în opinia sa, îi confirmă acuzațiile.
Potrivit sursei citate, Andrei Spînu ar deține 14 conturi bancare, nouă deschise la bănci comerciale din Republica Moldova, alte două conturi în Cipru și Marea Britanie și trei conturi bancare la OCBC Bank UK/Hong Kong. Astfel, în două dintre conturile off-shore, deschise pe numele lui Spînu, s-ar afla 7,5 milioane de dolari și, respectiv, 6,5 milioane de euro. În alte două conturi, pe numele a două companii – Focus Marketing LLC și Moresense Partners LLC, au fost acumulați aproximativ 29 de milioane de dolari. Oligarhul Șor susține că toate conturile au fost deschise în 2015.
Șor a mai arătat că persoanele cu drept de semnătură, care pot accesa aceste conturi, sunt Andrei Spînu și Mihail Stipanov, prieten din copilărie al vicepremierului. Mihail Stipanov conduce un birou de consultanță și servicii de consiliere, cu sediul la New York. El este cel care intermediază negocierile pentru retragerea banilor din conturi.
În urmă cu câteva zile, președintele Partidului ȘOR a mai afirmat că Andrei Spînu ar deține într-un alt cont din străinătate, cinci milioane de lei, echivalentul a un sfert de milion de euro.
Controversele din jurul lui Ilan Șor
De menționat că Ilan Șor este un personaj controversat în Republica Moldova, fiind acuzat și trimis în judecată de escrocherie și spălare de bani. Pe 21 unie 2017, Șor era condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare în primă instanță. Ilan Şor, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii a Moldovei (BEM), a fost învinuit de escrocherie şi spălare de bani, fiind trimis trimis în judecată la sfârșitul lunii august 2016.
Procurorii l-au acuzat că timp de trei săptămâni, între 4 şi 25 noiembrie 2014, ar fi obţinut, prin înşelăciune, peste cinci miliarde de lei de la BEM. El ar fi spălat acești bani, potrivit procurorilor, prin intermediul mai multor companii off-shore. În luna februarie 2018, Curtea Supremă de Justiție a decis să transmită dosarul lui Șor spre examinare la Curtea de Apel Cahul, iar de acolo nu a mai mișcat.
Ilan Șor a fugit din Republica Moldova îmrepună cu un alt oligarh, Vlad Plahotniuc, în ziua în care și-a anunțat demisia guvernul condus de Pavel Filip. Oligarhul a rămas implicat, însă, în politica de la Chișinău prin intermediul partidului său, ȘOR, de orientare pro-rus.
În urmă cu două luni, directorul Centrului Național Anticorupție dinMoldova, Iulian Rusu, spune că Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a aplicat sechestru pe mai multe proprietăți care aparțin lui Ilan Șor în valoare de 1,5 miliarde de lei. El anunța investigații menite să ducă la sechestrarea unor bunuri pe care politicianul fugar le deține în străinătate.