Republica Moldova a semnat Acordul de liberalizare a transportului rutier de mărfuri cu UE

Republica Moldova a semnat Acordul de liberalizare a transportului rutier de mărfuri cu UE Sursa foto: Arhiva EVZ

Documentul reprezintă încă un pas spre interconectarea statului moldovean de comunitatea europeană. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, împreună cu secretarul de stat pe domeniul transportului, Mircea Păscăluţă, sa semnat astăzi la Lyon, Franța, Acordul de liberalizare a transportului rutier de mărfuri dintre Moldova și UE.

Potrivit Departamentului Comunicare al Guvernului Republicii Moldova, oficialul moldovean participă la Connecting Europe Days și a semnat totodată alături de ministrul Transporturilor din Ucraina, Aleksandr Kubrakov, o scrisoare comună pentru Comisia Europeană pentru dezvoltarea coridorului rutier pe direcția Jitomir – Berdicev – Vinița – Nemiriv – Soroca – Râșcani.

Ministrul a semnat un document care vizează navigația pe Dunăre

Dezvoltarea acestui traseu și construirea unui pod de frontieră peste râul Nistru vor rezolva problemele logistice și vor crea condiții adecvate de siguranță pentru transportul și schimbul de mărfuri între Ucraina, Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Ministrul moldovean a semnat și un document referitor la sprijinirea navigației pe Dunăre. „Alături de reprezentanții altor state riverane Dunării am semnat documentul referitor la Concluziile privind reabilitarea și întreținerea eficientă a infrastructurii de căi navigabile pe Dunăre și afluenții săi. Acest document vine să sprijine durabil și eficient navigația pe Dunăre, reducerea barierelor administrative în navigația transfrontalieră a râului, dezvoltarea infrastructurii terestre, în special locurile de acostare”, a precizat Spînu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale liberalizarea transportul rutier de mărfuri în regim bilateral și tranzit înseamnă scutirea de autorizații pentru transportatorii moldoveni de mărfuri ceea ce duce la fluidizarea legăturilor comerciale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Ce arată statistica din țara vecină

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, în perioada ianuarie- aprilie 2022, exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene, au totalizat 970,9 milioane dolari SUA (de 1,7 ori mai mult, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2021), deținând o pondere de 66,6% în total exporturi, în creștere cu 2,2 puncte procentuale față de ianuarie-aprilie 2021. Statisticienii arată că mijloacele de transport rutier rămân cele mai utilizate pentru exporturile de mărfuri atingând 74,2 % din total exporturi.