România nu are un plan funcțional pentru eventualitatea unui dezastru nuclear
- Andrei Narița
- 22 septembrie 2022, 23:00
Președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) din România a anunțat că țara noastră nu are, pentru moment, un plan funcțional aprobat în Comitetul pentru Situații de Urgență.
Cantemir Ciurea-Ercău, președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) din România, a declarat că nu există un plan aprobat încă de Comitetul pentru Situații de Urgență, la șapte luni de la începutul războiului din Ucraina.
Șeful CNCAN a precizat că planul este în circuitul de avizare, trimis forurilor superioare și este în evaluare.
„Noi în acest plan am dezvoltat mecanismele și măsurile care trebuie implementate, în acest moment nu va pot vorbi de bugete, ține de fiecare instituție, planul va fi implementat de fiecare instituție, e scris în plan clar ce responsabilități au și cum să-și dezvolte resursele”, a precizat Cantemir Ciurea-Ercău.
Nu putem vorbi de un plan în momentul de față
Totodată, șeful CNCAN a mai precizat că planul este în aprobare la Comitetul pentru Situații de Urgență (CSU), iar premierul Nicolae Ciucă a fost informat în legătura cu acest lucru.
Întrebat dacă Arafat nu a aprobat până acum acest plan, Cantemir Ciurea a declarat că de acest lucru se va ocupa CSU.
„Să avem distincție, Arafat este comandant al acțiunii și responsabil dacă va fi situația, va trebui să coordoneze activitatea de implementare. Este prioritate, a trecut toate etapele la nivel de expertiză și a ajuns la forul decizional. Nu s-a stabilit dată la care va fi aprobat”, a mai spus șeful CNCAN, scrie România TV.
Reamintim că în cazul unui atac nuclear, CNCAN va anunța imediat atacul printr-un sistem de senzori, după care, la interval de o oră vor fi în alertă Centrul Național de Coordonare și Intervenție al Ministerului de Interne și autoritățile județene. De asemenea, în prima oră de la incident, CNCAN va organiza o conferință de presă prin care va fi informată populația din zona afectată.
„În planul actual avem scenarii care includ centralele Kozloduy, Paks, Cernavodă, Rivne, Melinski sau South Ucrain, scenarii care în trecut nu erau incluse în planul nostru național”, a spus șeful CNCAN.