Draghi, la New York: „Rusia trebuie să revină la spiritul anului 1945, dacă se trasează o linie roșie, aceasta trebuie respectată”

Draghi, la New York: „Rusia trebuie să revină la spiritul anului 1945, dacă se trasează o linie roșie, aceasta trebuie respectată” Sursa foto: Arhiva EVZ

Joe Biden transmite un mesaj pentru "prietenul său Mario". Stephen Schwarzman, directorul Blackstone, și rabinul din New York, Arthur Schneier, îl laudă. Henry Kissinger îl definește un exemplu de "curaj care va rămâne timp îndelungat".

New York, luni, Hotel Pierre, inima orașului bogat și sofisticat. Mai mult decât discursul rostit cu ocazia decernării premiului "Omul de stat al anului", în seara dedicată lui Mario Draghi sunt de subliniat numeroșii oameni influenți (inclusiv editorul acestui ziar John Elkann), care au venit să-l întâmpine. În Italia a fost deja uitat, din când în când cineva se întreabă dacă va fi vreodată succesorul lui Sergio Mattarella.

Marele risc al unui nou Război Rece

În America, asta contează, încă mai are prieteni și admiratori. Când ia cuvântul după îndelungata introducere a lui Kissinger, premierul care iese din nou repetă conceptele dragi lui. Nu există nicio referire la ieșirile șubrede ale unui politician în campania electorală. Doar apărarea acerbă a motivelor atlantismului și sprijinul militar pentru Ucraina, fără dacă și dar.

Confruntați cu riscul unui nou Război Rece, al unei polarizări declanșate de războiul dorit de Moscova, modul în care ne confruntăm cu autocrațiile „va defini capacitatea noastră de a modela viitorul”. Acest lucru necesită „franchețe, consecvență și angajament”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trebuie să fim „clari și expliciți cu privire la valorile fondatoare ale societăților noastre”, să avem încredere în democrație, „statul de drept, drepturile omului și solidaritatea globală”. Politica noastră externă – aici se înțelege că vorbește cu cei care vor veni după el – „trebuie să fie clară și previzibilă”. Dacă trasezi o „linie roșie” trebuie să o „respectezi”. Dacă iei un angajament, „trebuie onorat” ». Sancțiuni împotriva Rusiei, plafoane la prețul gazelor, arme la Kiev: pentru a înțelege despre ce vorbește Draghi, nu trebuie să enumere nimic. Desigur, trebuie să colaborăm cu guvernele autoritare fără a „compromite valorile noastre fundamentale”. Statele Unite și Europa s-au arătat „ferme și unite” în sprijinul lor pentru Kiev al cărui „eroism” este „o amintire puternică pentru ceea ce luptăm”, dar „sper că Rusia poate reveni la regulile pe care le-a semnat în 1945 la Națiunile Unite”.

Dacă Draghi - așa cum spun mulți - este candidatul la succesiunea lui Jen Stoltenberg în fruntea NATO, discursul de ieri constituie o premisă formidabilă. Ideea este că cineva este convins că va fi nevoie de un minut după alegerile din Italia. Oricum ar fi, cina la Pierre dovedește că fostul bancher central nu vrea să se pensioneze. Este dificil de prezis dacă și când rapid. Dacă nu iese din urne un rezultat surprinzător și puțin probabil.

Colaborarea cu guvernele autoritare

În America care contează, încă mai are prieteni și admiratori. Când ia cuvântul, după îndelungata introducere a lui Kissinger, premierul italian aflat la final de mandat repetă conceptele dragi lui. Nu există nicio referire la ieșirile șubrede ale politicienilor în campania electorală. Doar apărarea acerbă a motivelor Atlantismului și a sprijinului militar pentru Ucraina, fără doar și poate. În fața riscului unui nou Război Rece, al unei polarizări declanșate de războiul dorit de Moscova, modul în care negociem cu autocrațiile va defini capacitatea noastră de "a modela viitorul". Acest lucru necesită "franchețe, consecvență și angajament". Sancțiuni împotriva Rusiei, plafoane la prețul gazelor, arme la Kiev: pentru a înțelege despre ce vorbește Draghi, nu trebuie să enumere nimic.

Desigur, trebuie să colaborăm cu guvernele autoritare fără "a compromite valorile noastre fundamentale". Statele Unite și Europa s-au arătat "ferme și unite" în sprijinul lor pentru Kiev, al cărui "eroism" este "o amintire puternică pentru ceea ce luptăm", dar "sper că Rusia poate reveni la regulile pe care le-a semnat în 1945 la Națiunile Unite".

Dacă Draghi - așa cum spun mulți - este candidatul la succesiunea lui Jen Stoltenberg în fruntea NATO, discursul de luni constituie o premisă formidabilă. Ideea este că unii sunt convinși că va fi nevoie de el la numai un minut după alegerile din Italia. Oricum ar fi, cina la Pierre dovedește că fostul bancher central nu vrea să se pensioneze. Este dificil de prezis dacă și când. Doar dacă de la urne nu va ieși un rezultat surprinzător și puțin probabil, momentan.