Benjamin Netanyahu își face campanie dintr-un cub de sticlă

Benjamin Netanyahu își face campanie dintr-un cub de sticlă Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu sursa: EPA

Fostul prim-ministru Benjamin Netanyahu a apelat la un nou truc în speranța de a dinamiza un electorat slăbit. „Bibibusul”, asemănat cu un acvariu, este noua „cușcă” din sticlă antiglonț din care vorbește fostul prim-ministru.

Supranumit Bibibus, se spune că scena mobilă semiprotejată este o măsură de siguranță cerută de Shin Bet, agenția de securitate internă a Israelului. Niciun alt politician nu a adoptat măsuri similare, iar de-a lungul anilor, fostul premier și-a făcut apariția în mulțime fără o astfel de protecție. Angajându-se să combată creșterea costului vieții și inflația, el a spus: „Nici o sticlă antiglonț nu va separa inima mea de a ta”. Netanyahu are o înclinație pentru recuzita politică; în discursurile anterioare, el a arătat documente furate din Iran de către Mossad.

Criticat pentru ultima decizie

Partidele rivale i-au ridiculizat noua apariție. Radiodifuzorul public a raportat că închirierea scenei pentru două luni a costat 700.000 de șekeli (177.000 de lire sterline). Pe fondul criticilor, Netanyahu a lansat un videoclip de campanie în care iese dramatic din acea cutie pentru a curăța geamurile de sticlă.

Țara a organizat patru alegeri neconcludente între 2019 și 2021, care au fost în mare parte referendumuri despre capacitatea premierului de a guverna în timp ce era judecat pentru corupție. El se confruntă cu acuzații privind solicitarea unui tratament preferențial pentru o companie de telecomunicații, pentru solicitarea mass-media de a-l prezenta favorabil și de a primi cadouri în valoare de sute de mii de dolari. Netanyahu neagă toate aceste acuzații.

Ne puteți urmări și pe Google News

Popularitatea fostului prim-ministru

Acum lider al opoziției, Netanyahu rămâne cel mai popular politician al Israelului. Fracțiunile de stânga, dreapta și, pentru prima dată, un partid arab independent al Israelului, s-au unit în iunie 2021 pentru a-l înlătura pe prim-ministru după 12 ani la putere.

Cu toate acestea, Lista comună condusă de arabi s-a împărțit în mod neașteptat în două facțiuni săptămâna trecută, înainte de a-și prezenta lista de candidați, ceea ce este probabil să dilueze reprezentarea minorității arabe a Israelului în parlament și să-l ajute pe Netanyahu să obțină o victorie, potrivit The Guardian.