Joe Biden, discuții tensionate cu președintele Chinei: „L-am sunat pe Xi Jinping, nu pentru a-l amenința, deloc”. Ce au discutat cei doi lideri

Joe Biden, discuții tensionate cu președintele Chinei: „L-am sunat pe Xi Jinping, nu pentru a-l amenința, deloc”. Ce au discutat cei doi lideriSursa: Dw.com

Preşedintele SUA Joe Biden a vorbit despre conținutul discuției purtate cu preşedintele Chinei, Xi Jinping în iarna trecută, atunci când Biden a sugerat că un eventual sprijin al Chinei pentru Rusia în războiul din Ucraina ar fi o „greșeala gigantică".

Președintele american Joe Biden a declarat că „până acum" nu a fost semnalat „niciun indiciu" conform căruia China ar fi dorit să trimită arme sau „alte lucruri pe care Rusia le-a dorit" în războiul  din Ucraina.

Joe Biden, discuții tensionate cu președintele Chinei

Afirmația președintelui SUA a fost făcută în cadrul emisiunii „60 de minute" difuzată de CBS. La scurt timp după aceea, Joe Biden a declarat: „Ei bine, poate că nu ar trebui să mai spun nimic".

Moderatorul CBS Scott Pelly a insistat, însă oficialul american a refuzat să mai comenteze acest subiect, dar a adăugat: „L-am sunat pe președintele Xi, nu pentru a-l amenința, deloc, ci doar pentru a-i spune că ne-am întâlnit de multe ori. Și i-am spus că dacă credeți că americanii și alții vor continua să investească în China pe baza faptului că ați încălcat sancțiunile impuse Rusiei, cred că faceți o greșeală uriașă. Dar este decizia voastră”, a transmis Joe Biden, referindu-se la discuția cu președintele Chinei de după Jocurile Olimpice de la Beijing, când Xi Jinping îl invitase și pe președintele Rusiei Vladimir Putin să asiste.

Conform CNN, în martie, președintele Joe Biden ar fi utilizat acea convorbire de 110 minute pentru a-l determina pe omologul chinez să nu sprijine Rusia în conflictul militar din Ucraina.

Rusia a cheltuit peste 260 de milioane de lire sterline pentru a influența politicienii lumii

Departamentul de Stat al SUA a publicat o telegramă semnată de secretarul de stat Antony Blinken, și care a fost trimisă ambasadelor și consulatelor SUA din străinătate, multe dintre ele în Europa, Africa și Asia de Sud. Potrivit conținutului, oficialii serviciilor de informații cred că Rusia a plănuit să transfere „sute de milioane” de dolari în finanțare către partide și oficiali din întreaga lume. Telegrama nu specifică cum au ajuns oficialii serviciilor de informații la această informație.

Rusia ar fi folosit o serie de organizații pentru a canaliza bani către diferite cauze sau politicieni. Aceasta include think tank-uri din Europa și întreprinderi de stat din America Centrală, Asia, Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a numit finanțarea sub acoperire a Rusiei un „atac la adresa suveranității”: „Este un efort de a reduce capacitatea oamenilor din întreaga lume de a alege guvernele pe care le consideră cele mai potrivite pentru a le reprezenta interesele și valorile”, a spus Ned Price.

Ne puteți urmări și pe Google News