Document exploziv: Rusia a finanțat în secret cu 300 de milioane de dolari partide politice și influenceri din peste 25 de țări. Exclusiv

Document exploziv: Rusia a finanțat în secret cu 300 de milioane de dolari partide politice și influenceri din peste 25 de țări. Exclusiv

Din 2014, Rusia a oferit pe ascuns ascuns cel puțin 300 de milioane de dolari unor partide politice, oficiali și politicieni din peste două duzini de țări. Kremlinul intenționează să transfere alte sute de milioane de dolari, cu scopul de a exercita influență politică și de a influența alegerile, potrivit unui document al Departamentului de Stat, un rezumat al unei analize recente a serviciilor de informații americane. Cablograma Departamentului de Stat și publicarea unora dintre concluziile serviciilor de informații reprezintă un efort inițial al administrației Biden de a folosi materiale de informații pentru a expune amploarea interferenței rusești în procesele politice și alegerile globale și pentru a mobiliza alte națiuni să ajute la combaterea acesteia. Rusia a dat probabil și mai mult, care a trecut neobservat, se arată în document.

Documentul Departamentului de Stat a fost trimis luni sub formă de telegramă ambasadelor americane din întreaga lume pentru a stabili punctele de discuție pentru diplomații americani în conversațiile cu oficialii străini. "Kremlinul și împuterniciții săi au transferat aceste fonduri în efortul de a modela mediile politice străine în favoarea Moscovei", se arată în document. Acesta a adăugat: "SUA vor folosi canalele oficiale de legătură cu țările vizate pentru a împărtăși informații încă clasificate despre activitățile rusești care vizează mediile lor politice".

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a confirmat marți, în cadrul unei conferințe de presă, că descoperirile privind Rusia au fost rezultatul muncii agențiilor de informații americane. El a adăugat că amestecul rusesc în alegerile din SUA a fost "un atac asupra suveranității", similar războiului Rusiei împotriva Ucrainei. "Pentru a lupta împotriva acestui lucru, trebuie să punem lumina reflectoarelor asupra lui", a spus el, citat de New York Times.

Agențiile de informații americane au stabilit că Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale din 2016 în favoarea lui Donald J. Trump, candidatul republican care a învins-o pe Hillary Clinton, candidata democrată. Metodele lor au inclus utilizarea de operațiuni cibernetice pentru a răspândi dezinformarea online. Oficialii serviciilor de informații americane au constatat, de asemenea, că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a autorizat o campanie pentru a încerca să dăuneze candidaturii lui Joseph R. Biden Jr. atunci când acesta va candida împotriva dlui Trump în 2020.

Ne puteți urmări și pe Google News

Două persoane implicate

Noul document spune că o serie de agenții și persoane din Rusia desfășoară operațiunile globale, inclusiv Serviciul Federal de Securitate și alte agenții de securitate, precum și personalități din mediul de afaceri.

Documentul indică numele a doi bărbați, Evgheni Prigozhin și Aleksandr Babakov, ambii apropiați ai lui Putin, ca fiind implicați în campaniile de influență sau de interferență. În aprilie, Departamentul de Justiție l-a acuzat pe Babakov, care este, de asemenea, deputat rus, și pe alți doi cetățeni ruși de conspirație în vederea încălcării sancțiunilor americane și de conspirație în vederea comiterii de fraude cu vize, în timp ce conduceau o "rețea internațională de influență externă și de dezinformare pentru a promova interesele Rusiei".

Rușii plătesc în numerar, criptomonedă, transferuri electronice de fonduri și cadouri generoase, se arată în document. Aceștia mută banii printr-o gamă largă de instituții pentru a ascunde originea finanțării, o practică numită utilizarea de decupaje. Printre aceste instituții se numără fundații, grupuri de reflecție, grupuri de crimă organizată, consultanță politică, companii fantomă și întreprinderi de stat rusești. Banii sunt, de asemenea, dați în secret prin intermediul conturilor și resurselor ambasadelor rusești, se arată în document.

Milioane de dolari unui candidat la președinție

Într-o țară asiatică, ambasadorul rus a dat milioane de dolari în numerar unui candidat la președinție, se arată în document. Agențiile americane au descoperit, de asemenea, că Rusia a folosit contracte false și companii fantomă în mai multe țări europene în ultimii ani pentru a da bani partidelor politice.

"Unele dintre metodele secrete de finanțare politică ale Rusiei sunt deosebit de răspândite în anumite părți ale lumii", se arată în document. Acesta a adăugat: "Rusia s-a bazat pe întreprinderile de stat și pe firmele mari pentru a muta fonduri în mod ascuns într-o serie de regiuni, inclusiv în America Centrală, Asia, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, precum și pe grupuri de reflecție și fundații care sunt deosebit de active în Europa".

Începând de anul trecut, se arată în document, o personalitate din mediul de afaceri rusesc a încercat să folosească grupuri de reflecție pro-ruse din Europa pentru a sprijini partidele naționaliste de extremă dreapta. Documentul a avertizat că, în lunile următoare, Rusia ar putea să își folosească "setul de instrumente de influență sub acoperire", inclusiv finanțarea politică secretă, în zone extinse de pe glob pentru a încerca să submineze sancțiunile conduse de americani împotriva Rusiei și pentru "a-și menține influența în aceste regiuni pe fondul războiului său în curs de desfășurare în Ucraina".

Raportul Departamentului de Stat este bazat pe surse secrete

Deși agențiile de informații americane studiază de ani de zile interferența și influența Rusiei în alegerile globale, selectarea informațiilor a fost dispusă de înalți oficiali ai administrației în această vară, au declarat oficiali americani. Unele dintre constatări au fost recent declasificate pentru a putea fi împărtășite pe scară largă. Revizuirea nu a analizat interferența rusă în alegerile din SUA, pe care agențiile de informații au analizat-o în cadrul altor anchete, a declarat un oficial american.

Oficialii au declarat că unul dintre scopurile campaniei americane de dezvăluire a detaliilor privind interferența și influența politică a Rusiei este de a consolida rezistența democratică în întreaga lume, un pilon al politicii externe a președintelui Biden. Oficialii administrației se concentrează pe asigurarea faptului că națiunile care au participat la Summitul pentru Democrație de anul trecut, organizat de Joe Biden la Washington, își pot consolida sistemele democratice. Administrația SUA intenționează să convoace în curând un al doilea summit.

Măsuri ce pot fi luate

Rezumatul Departamentului de Stat a enumerat măsurile pe care Statele Unite și națiunile partenere le-ar putea lua pentru a atenua campaniile de interferență politică ale Rusiei, inclusiv impunerea de sancțiuni economice și interdicții de călătorie pentru "facilitatorii financiari" și "actorii de influență" cunoscuți.

Departamentul de Stat a recomandat, de asemenea, ca țările să-și coordoneze schimbul de informații, să îmbunătățească verificarea investițiilor străine, să consolideze capacitățile de investigare a finanțării străine a partidelor și campaniilor politice și să aplice și să extindă normele de înregistrare a agenților străini. Totoodată a afirmat că guvernele ar trebui, de asemenea, să expulzeze ofițerii de informații ruși despre care s-a constatat că iau parte la operațiuni de finanțare sub acoperire conexe.

Departamentul de Stat a precizat în rezumat că îndeamnă guvernele să se protejeze împotriva finanțării politice secrete "nu doar de către Rusia, ci și de către China și alte țări care imită acest comportament".