Un nou vaccin ar putea schimba lumea. Ar putea opri o boală care ucide anual sute de mii de persoane

Un nou vaccin ar putea schimba lumea. Ar putea opri o boală care ucide anual sute de mii de persoane Sursă foto: Dreamstime.com

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au anunțat că au dezvoltat un vaccin împotriva malariei, care asigură o protecție de 80% împotriva bolii. Acesta ar urma să apară pe piață anul viitor.

Un nou vaccin împotriva malariei, dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford, ar putea schimba lumea și ar putea reduce semnificativ mortalitatea din cauza acestei boli, relatează BBC.

Cercetătorii, care au dezvoltat serul, spun că acesta va fi lansat anul viitor, după ce studiile clinice au demonstrat că oferă o protecţie de până la 80% împotriva malariei. Există deja o înțelegere de a produce 100 de milioane de doze pe an. Malaria ucide anual 400.000 de persoane.

Vaccin eficient

A fost nevoie de mai mult de un secol pentru a dezvolta vaccinuri eficiente, deoarece parazitul malariei, care este răspândit de ţânţari, este extrem de complex. Are capacitatea de a se schimba odată ce ajunge în corpul uman, astfel că o imunitate împotriva sa este greu de dobândit.

Anul trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a aprobat utilizarea primului vaccin împotriva malariei în Africa. Vaccinul este dezvoltat de gigantul farmaceutic GSK. Cu toate acestea, echipa de la Oxford susţine că abordarea lor este mai eficientă, iar vaccinul poate fi produs la o scară mult mai mare.

Studii promițătoare

Rezultatele studiilor, la care au participat 409 copii din Burkina Faso, au fost publicate în Lancet Infectious Diseases. Pentru a obține o protecție de 80% în fața malariei este nevoie de trei doze iniţiale, urmate de un rapel un an mai târziu.

„Credem că aceste date sunt cele mai bune de până acum în domeniu cu privire la orice vaccin împotriva malariei“, a spus profesorul Adrian Hill, director al Institutului Jenner.

Cercetătorii au anunțat că vor începe procesul de aprobare a vaccinului în următoarele săptămâni, dar o decizie finală va depinde de rezultatele unui studiu mai amplu care va implica 4.800 de copii. Vaccinul, denumit R21, nu este unul scump și ar urma să coste „câțiva dolari“. El ar urma să fie produs în fabricile de profil din India, potrivit news.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News