Alertă! Cea mai ucigașă boală din istoria omenirii a ajuns în România. Persoana diagnosticată a fost în Africa Centrală 

Alertă! Cea mai ucigașă boală din istoria omenirii a ajuns în România. Persoana diagnosticată a fost în Africa Centrală  Malarie. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Peste 200 de milioane de oameni se îmbolnăvesc cu această boală în fiecare an, iar circa 400.000 mor, potrivit datelor statistice prezentate de OMS. 

Un bărbat cu vârsta de peste 45 de ani a fost depistat pozitiv cu malarie în urma analizelor efectuate după ce acesta a început să aibă o stare generală de sănătate proastă. Potrivit Antena 3, este vorba de un marinar român care s-a întors în România dintr-un stat din Africa Centrală şi  care a fost diagnosticat cu malarie. Bărbatul s-a prezentat la Camera de urgență din Constanta în urmă cu trei zile, iar ieri a fost transferat la Victor Babeș, în Capitală.

Marinarul diagnosticat cu malarie sosise de curând din Gabon, Africa Centrală

„Este vorba despre un pacient, ajuns la Urgența Spitalului Județean Constanța la începutul acestei săptămâni. Prezenta sindrom febril, cefalee, stare generală proastă. Având în vedere simptomele, a fost consultat de către medicul infecționist care a decis să îi facă analizele și testele aferente unei boli tropicale. În urma investigațiilor de specialitate s-a confirmat diagnosticul de malarie.  Ulterior pacientul a fost transferat la un spital de boli infecțioase din Capitală”, a transmis purtătorul de cuvânt al SCJU Constanța, Crina Kibedi.

Ce este malaria?

Malaria este o boală infecţioasă frecvent întâlnită în multe zone tropicale şi subtropicale și constituie o problemă prioritară de sănătate publică, situându-se printre primele cinci boli care au impactul cel mai înalt la mortalitatea globală. Este cea mai răspândită afecţiune în zonele tropicale şi cea mai frecventă boală de import în zonele nonendemice. În lipsa măsurilor corespunzătoare de prevenire şi tratament, malaria poate evolua către deces.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agentul patogen al malariei a fost descoperit în anul 1880, în Algeria, de către medicul francez Alphonse Laveran. Acesta a depistat niște incluziuni mobile în eritrocite, în timpul examinării sângelui unui bolnav de malarie.

Mod de transmitere

-prin înțepătura de țânțar -în timpul transfuziei de sânge de la persoane cu malarie latentă -prin ace și seringi contaminate -prin alt instrumentar medical cu sânge contaminat.

Cum se manifestă malaria?

Malaria se manifestă prin febra apărută la şapte zile de la prima posibilă expunere sau la trei luni (rareori mai târziu) de la ultima posibilă expunere. Orice febră apărută la mai puţin de şapte zile de la o posibilă expunere nu este cauzată de malarie.

Există forme mai severe de malarie determinate de Plasmodium falciparum care se pot manifesta prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree şi dureri abdominale.

La acestea se pot adăuga simptome asociate insuficienței de organ, cum ar fi insuficiență renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolenţă, comă şi deces, potrivit Wikipedia.