Ion Rădoi, șeful sindicatului de la metrou, vrea 200 de mii de euro de la sindicaliști pentru perioada în care a fost suspendat de DNA

Ion Rădoi, șeful sindicatului de la metrou, vrea 200 de mii de euro de la sindicaliști pentru perioada în care a fost suspendat de DNA Ion Rădoi; sursa: Laurențiu Daniel Ionescu

Scandalul de la sindicatul angajaților Metrorex este departe de a se fi încheiat. După ce liderului USLM, Ion Rădoi, i s-au ridicat interdicțiile impuse de către procurorii DNA, prin decizia a două judecătoare controversate de la Curtea de Apel București, atât lui cât și concubinei acestuia, Claudia Minea, colegii din Biroul Executiv al sindicatului au decis suspendarea contractului de muncă al acestuia, în baza legii.

Rădoi nu a acceptat situația și a făcut presiuni, inclusiv fizice, asupra celor de la USLM, ca el să revină pe funcția de președinte al organizației sindicale. Între timp, Ion Rădoi nu se războiește numai cu noua conducere a USLM ci și cu organizația în sine, pe persoană juridică. El a dat în judecată sindicatul, în calitate de angajator al său, pentru a își recupera salariile neîncasate pe perioada cât a fost suspendat din funcție prin Ordonanța DNA. Ca să fie sigur că va câștiga, l-a angajat pe avocatul Mihai Drăgan din partea USLM, care să se lupte în instanță cu avocatul personal. Dar avocatul personal, cel care îl reprezintă în dosarul penal, este tot Mihai Drăgan. Rădoi revendică suma de 200 mii euro, deoarece avea un salariu lunar de 43 mii lei la sindicat plus un spor de 40% pentru munca în subteran. S-a lăsat cu pălmuiri între sindicaliști și apeluri la 112.

Cea mai dură judecătoare de la Tribunalul București s-a recuzat

În anul 2021, procurorii DNA au început cercetările în dosarul penal care îl privea direct pe liderul sindical Ion Rădoi. Faptele imputate acestuia sunt legate de activitatea sa de sindicalist și anume că și-a folosit influența pentru beneficii personale. În 14 Iulie 2021, anchetatorii DNA au făcut percheziții la 16 adrese ale sindicaliștilor bănuiți că ar fi implicați în activități infracționale. În Aprilie 2022 Ion Rădoi și concubina acestuia, Elena Claudia Minea, au fost trimiși în judecată, în fața instanței penale a Tribunalului București. De atunci dosarul se află în faza de Cameră Preliminară, iar rechizitoriul procurorilor nu este încă public. Dosarul a picat la judecătoarea Anemari Iorgulescu, cea care este considerată una dintre cele mai dure judecătoare din Tribunalul București. Cu toate acestea, judecătoarea Iorgulescu a tot tergiversat intrarea cauzei pe fond. La un moment dat a depus o cerere de abținere, din motive necunoscute, cerere care i-a fost respinsă încă din data de 19 Aprilie 2022, însă până la această dată nu s-a comunicat următorul termen al dosarului.

Judecătoarele Goluțanu și Panioglu îl fac liber pe Rădoi

În timp ce dosarul principal se tergiversa la Tribunalul București, Ion Rădoi și concubina acestuia au depus numeroase cereri de ridicare a măsurilor preventive impuse de către procurorii DNA. Aceste măsuri constau în control judiciar, interzicerea de a lua legătura cu martorii din dosar și în interzicerea dreptului de a mai fi lider de sindicat pentru Ion Rădoi. Martori în dosar sunt, în principal, membrii BEX ai USLM. Acțiunile celor doi inculpați au fost respinse constant până când dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, la Completul de Vacanță format din celebrele judecătoare Alina Guluțanu și Daniela Panioglu. Cele două au dictat condamnările controversate în dosarele lui Sorin Oprescu și Lucian Duță. Jurnaliștii de la Lumea Justiției au inițiat o acțiune împotriva celor două judecătoare pentru a fi excluse din magistratură. Judecătoarea Guluțanu mai are o plângere penală împotriva ei, în dosarul “Zahărul”, când a permis unei firme inculpate să vândă marfa sub sechestru DIICOT către o altă firmă inculpată în dosar, la prețuri diminuate, cu un prejudiciu de milioane de euro. Sub motivația că este marfă perisabilă, judecătoarea Guluțanu a permis vânzarea de parchet, în regim de urgență, ca fiind marfă perisabilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Haos la Curtea de Apel București

Pe 12 August, când toată lumea era în vacanță, Goluțanu și Panioglu au judecat cerea de ridicare a interdicțiilor puse de DNA pentru Ion Rădoi și Elena Claudia Minea. Cei doi au venit la instanță însoțiți de susținători de la sindicatul de la metrou. Mulți dintre ei erau pensionari, foști lideri de sindicat, sau rude ale concubinei lui Ion Rădoi. Aceștia au venit în sala de judecată îmbrăcați în tricouri galbene, inscripționate cu numele lui Rădoi. Au făcut circ în sala de judecată și în afara sălii. Au filmat, s-au plimbat în timpul audierii celor doi iar afară s-au îmbrâncit cu jurnaliștii. Am fost acolo, nu mi-a povestit nimeni. Cele două judecătoare, care se consideră niște dure ale justiției, nici măcar nu i-au amendat. Guluțanu s-a rezumat la a le atrage atenția susținătorilor lui Rădoi, că, trebuie să-l susțină, nu să-i facă rău. În final, acestea au decis să le ridice toate restricțiile impuse de către procurorii DNA. Absolut toate. Practic, au anulat inclusiv interdicția acestora de a lua legătura cu martorii. Pentru că am fost în sală, pot afirma că cele două judecătoare nu s-au bazat pe nimic din rechizitoriul procurorilor și pe dosarul de la Tribunalul București, care are 133 de volume, crezându-i pe cuvânt pe cei doi că sunt nevinovați.

Sindicaliștii l-au suspendat pe Rădoi pe Codul Muncii

După decizia celor două judecătoare, Goluțanu și Panioglu, a început scandalul. Data de 12 August a fost într-o zi de vineri, iar luni, 15 August a fost zi liberă, fiind sărbătoarea Sfintei Maria. Pentru că în tot acest timp, Ion Rădoi s-a agitat ca să reintre în posesia documentelor USLM și să revină președinte, colegii din Biroul Executiv au decis să-l suspende conform legii Codului Muncii. Așa că au invocat articolul 52, aliniatul 1, teza a doua. Prin această lege, angajatorul lui Ion Rădoi, sindicatul, are obligația de a suspenda contractul de muncă al angajatului dacă acesta a fost trimis în judecată pentru fapte legate de activitatea pentru care a fost angajat.Susținătorii lui Rădoi au strigat că această lege a fost declarată neconstituțională. Da, a fost declarată neconstituțională în parte, însă această teză a rămas legală. În concluzie, cei 12 membrii ai BEX USLM au votat în unanimitate suspendarea contractului de muncă, de președinte de sindicat, al lui Ion Rădoi, până la finalizarea procesului penal.

Rădoi a semnat contracte de asistență juridică pentru sindicat cu avocați care îl reprezintă împotriva sindicatului

În prima sa zi de revenire ca lider sindical, Ion Rădoi ar fi semnat un contract de asistență avocațiale cu avocatul Mihai Drăgan, care să reprezinte sindicatul împotriva lui, în cererea de recuperare a drepturilor salariale pe care acesta le revendică pentru perioada în care a fost suspendat prin Ordonată DNA. Avocatul Mihai Drăgan este avocatul care l-a reprezentat pe Rădoi la Curtea de Apel, când a câștigat ridicarea măsurilor asiguratorii. De obicei nu pun concluzii în articolele mele, dar de data aceasta o să o fac. Rădoi a angajat, pe banii sindicatului, un avocat care să reprezinte USLM împotriva lui, unde îl are ca avocat pe același avocat. Noua conducere a cerut avocatului Drăgan să prezinte contractul cu USLM, despre care nu are cunoștință, însă acesta a refuzat până acum.

Scandal cu poliția la sediul sindicatului

Ion Rădoi, după ce s-a văzut scăpat de restricțiile procurorilor, a încercat să repună mâna pe sindicat sau măcar pe documentele de la sindicat. A fost în mai multe rânduri la sediul sindicatului din stația de metrou Unirii 1, unde a intrat cu forța. A venit cu oameni din afara angajaților de la metrou. Unii s-au prezentat ca fiind angajați ai diferitelor servicii de forță, SRI sau DGA. Din câte știu, deja a început o anchetă pe această temă. La evenimente s-a lăsat cu schimburi de injurii și de palme, între foștii și actualii sindicaliști. În sprijinul lui Ion Rădoi au venit cei angajați de acesta de-a lungul vremii la Metrorex sau USLM și de foștii lideri de sindicat la Metrorex sau Sindomet, firma sindicatului care administrează spațiile comerciale din metrou. Ciudat, dar Poliția Metrou a refuzat să se amestece în conflict. Cu toate că polițiștii au fost chemați de cei agresați, oamenii legii au contemplat amuzați. Șeful de la Ordine Publică, inspectorul Cărămidă, chiar s-a arătat nemulțumit că i-a apărut numele în presă, tot în EVZ, pentru că nu s-a implicat în conflictul dintre sindicaliști.

Rădoi a apelat la 112 fără motiv, dar nu fost amendat

Scandalul a durat până acum. Joi, la prânz, la 14.30, a fost apelat serviciul de urgență 112. Ion Rădoi a chemat poliția pe motiv că este sechestrat în sediul sindicatului. În realitate nu era lăsat să între. Cu toate că polițiștii au constatat realitatea, nici măcar nu l-au amendat. Despre intrarea în sediul sindicatului, povestea este simplă. Ion Rădoi a afirmat că i-a fost spart un dulap personal. Poliția a început o anchetă. Ion Rădoi și-a sigilat respectivul dulap cu un sigiliu, reprezentând o ștampila care i-a fost anulată de către BEX când Rădoi a fost trimis în judecată.. Sindicaliștii și-au mutat ședințele în alt sediu, până la finalizarea anchetei. Rădoi a vrut să între în respectivul sediu dar a fost refuzat. A sunat la 112, spunând că este sechestrat în sediul sindicatului. Polițiștii veniți la fața locului au constata că nu numai că nu era sechestrat dar nici nu intrase în acel spațiu. Cu toate acestea, nu l-au amendat pentru apelul la 112.

Sindicaliștii au depus plângeri penale împotriva fostului lor șef

Potlogăriile lui Ion Rădo, în calitate de lider sindical, sunt cuprinse în rechizitoriul procurorilor DNA. Deoarece acest rechizitoriu nu este încă public, judecătoarea de la Tribunalul București, tergiversând trimiterea pe fond a dosarului, faptele puse în sarcina inculpaților nu sunt încă publice. Rădoi invocă decizia Curții de Apel

București, care i-a ridicat interdicțiile. El, deja, se consideră nevinovat. De aceea Rădoi face presiuni asupra noului BEX al sindicatului, ca să fie repus în drepturile de președinte de sindicat. Între timp, colegii lui, sindicaliștii, au depus mai multe plângeri penale și civile împotriva fostului lider de sindicat și parlamentar PSD.

Rădoi era plătit cu zeci de mii de euro pe lună de la sindicat

Ion Rădoi este plătit, sau era plătit de sindicat cu suma de 43 181 lei lunar. El fusese plătit cu suma de 36.465 lei până în data de 22.11. 2019, când a intervenit actul adițional nr 58/ 22.11.2019. La această sumă, conform contractului de muncă, se mai adăuga un spor de 40%, pentru lucrul în subteran. În total, Rădoi avea un salariu de peste 60 mii lei lunar de la sindicat. În plus mai avea încă 4000 euro, de la Bruxelles, pentru calitatea de vicepreședinte la FET, Federația Europene a Transportatorilor. De această organizație de la Bruxelles, a încercat să se folosească Rădoi, motivând că este persecutat pentru că a negociat sporuri salariale pentru sindicaliști. În final, după ce o delegație de la centrala sindicală de la Bruxelles a venit la București, sindicaliștii europeni l-au exclus pe Rădoi din toate funcțiile.

Ceea ce se întâmplă acum la metroul din București, face obiectul unei anchete penale dar și jurnalistice, care va merge mai departe. Chiar dacă mi-am găsit mașina lovită cu ranga, într-o parcare. Îmi asum riscurile. Urmează să vă prezint rețeaua familiilor sindicaliștilor din Metrorex și din Sindomet, firma sindicatului care administrează magazinele din stațiile de metrou.