Atac masiv la Moscova. Centrul capitalei Federației Ruse, complet blocat

Atac masiv la Moscova. Centrul capitalei Federației Ruse, complet blocat Sursa: Dreamstime.com

Un atac online a dus la comandarea tuturor mașinilor disponibile ale companiei de taxi Yandex în centrul Moscovei. Capitala a fost blocată, iar comenzile nu au fost onorate.

Cel mai important operator de taxi din Moscova a fost ținta unui atac online. Acesta a cauzat comandarea tuturor mașinilor disponibile ale companiei de transport persoane Yandex în centrul Moscovei.

Din acest motiv, centrul capitalei Rusiei a fost blocat „între 40 de minute și 2 ore”, în dimineața zilei de joi, 1 septembrie. Sute mașini s-au adunat în Piața Kutuzovsky Prospekt, dar nimeni comandanse taxiurile.

„În dimineața zilei de 1 septembrie, Yandex Taxi s-a confruntat o tentativă a atacatorilor de a întrerupe serviciul – câteva zeci de șoferi au primit comenzi în același loc în regiunea Fili”, se arată într-un comunicat de presă al companiei, postat pe Twitter.

Ne puteți urmări și pe Google News

Operatorii de taxi, ordin de la Putin

Rusia a anunțat că îi va obliga pe taximetriști să transfere în timp real datele despre pasageri serviciilor ruse de securitate (FSB). Documentul elaborat de guvern arată că operatorii de taxi trebuie să furnizeze FSB în timp real acces la bazele lor de date privind toate comenzile. Taximetria este un domeniu care merge foarte bine în Rusia, și în plin război, dar noua decizie îi face pe clienți să evite acest serviciu.

„Este o măsură foarte dificilă de pus în practică. Dar asta nu înseamnă că nu este necesară”, a declarat deputatul Adalbi Şhagoşev, membru al comitetului pentru securitate şi luptă împotriva corupţiei al Dumei de Stat, pentru agenţia de ştiri Ria Novosti. Autoritățile consideră că este o metodă de a garanta siguranța.

FSB avea dreptul la aceste informaţii doar dacă depunea o cerere oficială acestor companii, care aveau termen 30 de zile pentru a răspunde, potrivit preşedintei Consiliului civil pentru dezvoltarea taxiurilor în regiunile ruse, Irina Zaripova. „Mulţi sunt speriaţi că FSB va putea să primească oricând, în timp real, informaţii despre pasageri”, a declarat ea pentru postul de radio rus Kommersant FM la sfârşitul lui mai, atunci când ideea a fost evocată pentru prima dată de Ministerul rus al Transporturilor.