Avertismentul Gabrielei Firea. „Hărțuirea este o faptă penală și trebuie anchetată ca atare”

Avertismentul Gabrielei Firea. „Hărțuirea este o faptă penală și trebuie anchetată ca atare”sursa fotoȘ arhiva EvZ

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a declarat hărțuirea sexuală la locul de muncă este o faptă penală și trebuie anchetată ca atare. Aceasta a reamintit de victimele care sunt ignorate în România.

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a transmis joi, 1 septembrie, că hărțuirea sexuală la locul de muncă este o faptă penală și trebuie anchetată ca atare. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat România pentru că a ignorat plângerea unei fete care a primit avansuri de la șeful ei, potrivit fostului primar.

„Hărțuirea sexuală la locul de muncă este o realitate! Femeile care reclamă astfel de fapte trebuie ascultate, înțelese și luate în seamă. Simt revoltă de fiecare dată când se râde de femeile care spun că șefii lor au un comportament nepotrivit. Hărțuirea sexuală este o faptă penală și trebuie anchetată că atare”, a scris ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, pe Facebook.

Gabriela Firea a menționat decizia CEDO, dată în urmă cu două zile în cazul unei femei de serviciu angajată într-o gară din județul Timiș, care a reclamat că șeful său o hărțuia. Ea a precizat că autoritățile nu trebuie să neglijeze aceste probleme, fiind foarte des întâlnite în țara noastră.

Gabriela Firea, despre ignoranța României

„Cazul a fost anchetat de către procurori, dar a fost clasat definitiv după trei ani pentru că anchetatorii au concluzionat că a agresorul a hărțuit femeia, dar nu a pus-o într-o situație umilitoare sau a intimidat-o, așa cum prevede Codul Penal”, a adăugat ministrul.

Statul român trebuie să plătească daune de 7.500 de euro, după ce procurorii nu au luat în calcul probele și au existat vicii de procedură. Gabriela Firea a declarat ca femeile trebuie tratata cu demnitate. „Verdictul dat la Strasbourg este un precedent important pentru toate cazurile de hărțuire sexuală din România, dar și din Europa. O să spun mereu, femeia este egală bărbatului, are aceleași drepturi și aceleași obligații. O femeie care reclamă un caz de hărțuire sexuală trebuie tratată cu demnitate”, a precizat Firea.

Ministrul Familiei amintește că, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, în parteneriat cu mai multe asociații, sunt organizate cursuri de formare pentru 900 de polițiști, judecători, procurori și avocați, pentru a veni în sprijinul victimelor violenței domestice și de gen.