Războiul din Ucraina și bătălia lui Putin împotriva moștenirii lui Gorbaciov. Editorial New York Times

Războiul din Ucraina și bătălia lui Putin împotriva moștenirii lui Gorbaciov. Editorial New York Times

Dispariția lui Mihail Gorbaciov la 91 de ani a adus în atenția publicului realizările și eșecurile sale. Conducător al URSS până la dispariția sa, Mihail Gorbaciov a fost văzut mult mai favorabil în Occident decât acasă. Cum a încercat Vladimir Putin să întoarcă evenimentele istorice de acum 31 de ani, explică un editorial din New York Times.

În ziua în care Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, amintirea moștenirii lăsată de Mihail S. Gorbaciov a planat asupra discursului președintelui Vladimir V. Putin, ținut înainte de răsărit. "Paralizia puterii și a voinței este primul pas spre degradarea completă și uitare", a clamat Vladimir Putin, referindu-se la prăbușirea Uniunii Sovietice. "Ne-am pierdut încrederea doar pentru un singur moment, dar a fost suficient pentru a perturba echilibrul de forțe în lume".

Pentru Vladimir Putin, sfârșitul Uniunii Sovietice a fost "cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului", o "tragedie autentică" pentru milioane de ruși, deoarece i-a lăsat împrăștiați în granițele naționale nou formate. Dezastrul a fost cauzat, în opinia lui Putin, de nervii slabi ai unui lider prea dispus să se plieze pe cererile unui Occident perfid și duplicitar - o greșeală, pe care propaganda televizată a Kremlinului o reamintește acum adesea telespectatorilor. O greșeală pe care Vladimir Putin este hotărât să nu o repete.

În Ucraina, Putin luptă în umbra imperiului al cărui sfârșit l-a prezidat Mihail Gorbaciov, după ce a pornit un război care a ucis mii de oameni în numele restabilirii dominației Moscovei asupra a ceea ce Kremlinul pretinde a fi pământuri rusești. Dar lupta lui Putin pentru a inversa moștenirea lăsată de Gorbaciov se extinde dincolo de controlul teritorial, mergând până la libertățile personale și politice pe care ultimul președinte sovietic le-a promovat - și pe care Kremlinul le anulează acum cu repeziciune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reformele lui Gorbaciov s-au transformat în fum

"Toate reformele lui Gorbaciov sunt acum zero, s-au făcut cenușă și fum", a declarat un prieten de-al său, jurnalistul de radio Aleksei A. Venediktov, într-un interviu din iulie. "Aceasta a fost opera vieții sale".

Mihail Gorbaciov era încă la putere când postul de radio liberal al lui Venediktov, Echo of Moscow, a intrat pentru prima dată în emisie în 1990 și a ajuns să simbolizeze noile libertăți descoperite ale Rusiei. După ce Putin a ordonat intrarea trupelor în Ucraina în februarie, Kremlinul a forțat postul de radio să se închidă.

Iar Novaya Gazeta - ziarul independent la care Gorbaciov a contribuit, la fondarea căruia a folosit banii de la Premiul Nobel pentru Pace la începutul anilor 1990 - a fost forțat să își suspende apariția în martie, amenințat de o nouă lege a cenzurii pe timp de război.

Nu a condamnat invazia din Ucraina

Mihail Gorbaciov, cu o sănătate precară, nu a spus nimic în mod public în acest an despre războiul din Ucraina. Fundația sa, Fundația Gorbaciov, un institut de cercetare care "caută să promoveze valorile democratice", a emis o declarație la două zile după începerea invaziei, în care cerea "încetarea rapidă a ostilităților" și "începerea imediată a negocierilor de pace".

Dar Mihail Gorbaciov, fiul unei mame ucrainene și al unui tată rus, a susținut opinia lui Vladimir Putin despre Ucraina ca fiind o "națiune frățească" care ar trebui pe bună dreptate să se afle pe orbita Rusiei. El a susținut anexarea peninsulei Crimeea de către Putin în 2014, descriind mișcarea ca reprezentând voința populației din regiune. Și a criticat Occidentul pentru că "încearcă să atragă Ucraina în NATO", avertizând că astfel de încercări "nu vor aduce nimic altceva decât discordie între Ucraina și Rusia".

Dar el a părut încrezător că ce este mai rău poate fi evitat. Întrebat despre tensiunile dintre Ucraina și Rusia în 2014, el a declarat pentru un post de știri siberian: "Un război între Rusia și Ucraina - este absurd".