Ce amenzi riscă șoferii care își împrumută mașina. Ele trebuie achitate integral

Ce amenzi riscă șoferii care își împrumută mașina. Ele trebuie achitate integralPoliția Rutieră. Sursa foto: Arhiva EVZ

Șoferii care împrumută mașina lor unei alte persoane riscă amenzi de mii de lei în cazul în care aleg să nu colaboreze cu poliția și să ofere anumite date referitoare la cel care a condus de fapt mașina, dacă acestea îi sunt cerute. Mai mult, amenda primită nu poate fi plătită la jumătate, ci trebuie achitată integral.

Șoferii care își împrumută mașina unei alte persoane trebuie să colaboreze cu poliția și să le ofere acestora numele persoanei căruia i-a dat mașina, iar dacă nu face acest lucru va trebui să achite o amendă, integral, ce poate ajunge și la 2.900 de lei.

Prin urmare, în această situație nu mai există posibilitatea ca amenda să fie plătită la jumătate dacă plata se face în termen de 15 zile de la primirea ei.

Astfel, la solicitarea poliției rutiere, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, iar termenul nu trebuie să depășească 20 de zile.

Dacă proprietarul refuză să dezvăluie aceste date ale șoferului care a făcut o ilegalitate, riscă o amendă de până la 2.900 de lei.

Amenda pentru astfel de fapte este încadrată în clasa a patra de sancțiuni. Dat fiind că punctul-amendă este de 145 lei, sancțiunile se pot ridica la sume cuprinse între 1.305 și 2.900 lei. Astfel, dacă un proprietar putea scăpa până acum cu o amendă de 652,5 lei în caz de achitare rapidă, mai nou acesta plătește cel puțin 1.305 lei.

Care sunt datele ce trebuie comunicate poliției

Datele ce trebuie comunicate poliției despre șoferul care a condus de fapt mașina sunt: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate.

În cazul cetățenilor străini și al persoanelor fără cetățenie sau al cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, trebuie transmise și seria și numărul pașaportului sau ale altui document folosit la trecerea frontierei de stat, data eliberării acestuia și statul emitent.

Până la noile modificări legislative nu era precizat ce date trebuie transmise exact poliției, precizându-se doar  că trebuie comunicată identitatea persoanei care a condus mașina la un moment dat. Conform autorităților, lipsa indicării precise a datelor personale ce trebuie comunicate era o deficiență ce trebuia corectată, potrivit avocatnet.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News