Rusia ar fi primit sute de drone iraniene, sfidând astfel avertismentul Israelului și al SUA. Armele pot fi folosite în războiul din Ucraina
- Iulia Moraru
- 26 august 2022, 21:17
Rusia ar fi primit sute de drone iraniene, în ciuda avertismentului dat de Statele Unite Teheranului de a nu le expedia. Dronele ar urma să fie folosite în războiul din Ucraina. Rusia s-a apropiat de Iran în urma sancțiunilor aspre impuse de Occident.
Drone iraniene au fost primite de Rusia, iar acestea pot fi folosite în războiul pe care Kremlinul îl duce în Ucraina.
Deocamdată, nu este cert dacă dronele au început să fie folosite, însă acestea par să fie gata de atac, au declarat oficiali occidentali din cadrul serviciului de informații.
Transportul de drone marchează cel mai recent semn a ceea ce pare a fi o cooperare militară mai strânsă între Iran și Rusia. De asemenea, transportul evidențiază avertismentele date în legătură cu Iranul, care duce în prezent negocieri pentru reluarea acordului nuclear din 2015 și pe care Statele Unite l-au părăsit în 2018.
Acest acord i-ar permite Iranului o scutire de sancțiuni de miliarde de dolari în schimbul reducerii programului său nuclear.
Rusia s-a apropiat tot mai mult de Iran
Cei care se opun încheierii unui acord între Iran și SUA spun că ridicarea sancțiunilor asupra Teheranului ar putea permite Rusiei să-și consolideze efortul de război în Ucraina și să eludeze pedepsele impuse după invazia din februarie prin canalizarea petrolului și a altor produse prin Iran.
În cele șase luni de război contra Rusiei, Ucraina a folosit foarte mult dronele pentru supravegherea și atacarea țintelor rusești, bazându-se pe tehnologia furnizată de SUA și de alți parteneri, inclusiv Turcia. De asemenea, susținători ai Ucrainei au strâns și bani pentru a cumpăra astfel de drone de atac.
Confruntată tot mai des cu sanțiuni din partea occidentului, Rusia s-a apropiat din ce în ce mai mult de Iran, văzut că un partener și frunizor de arme.
Un acord între SUA și Iran ar putea fi încheiat
În acest sens, Casa Albă a avertizat luna trecută că Rusia duce negocieri cu Iranul pentru furnizarea de sute de drone armate.
Vorbind luna trecută, ministrul de externe al Iranului, Hossein-Amir Abdollahian, a declarat că Teheranul a avut „diverse tipuri de colaborare cu Rusia, inclusiv în sectorul apărării. Dar nu vom ajuta niciuna dintre părțile implicate în acest război, deoarece credem că acesta trebuie oprit”, a spus el.
Semnele unei cooperări sporite între Moscova și Teheran s-au adăugat la îngrijorările legate de un posibil atac nuclear. Prin urmare, administrația președintelui Joe Biden a răspuns în această săptămână la cea mai recentă ofertă a Iranului de a relua respectarea acordului privind programul nuclear al Iranului.
Israelienii continuă să aibă îngrijorări ample cu privire la relansarea unui acord căruia s-au opus cu vehemență în 2015, dar se tem și de limbajul inclus în textul european propus care acoperă articole suplimentare, potrivit diplomaților familiarizați cu poziția Israelului, potrivit apnews.com.