Norvegia și Marea Britanie cumpără drone pentru a ajuta armata ucraineană. SUA anunță un nou spijin militar de trei miliarde de dolari
- Simona Suciu
- 24 august 2022, 12:27
Norvegia și Marea Britanie vor cumpăra drone de mici dimensiuni, în valoare de peste nouă milioane de dolari, pentru a ajuta armata ucraineană în luptele din zonele urbane. Și SUA a anunțat un nou sprijin militar de trei miliarde de dolari.
Norvegia şi Marea Britanie anunță că vor oferi un nou ajutor militar Ucrainei. Cele două state vor cumpăra micro drone Black Hornet (Viespea Neagră) pentru a veni în sprijinul armatei ucrainene. Declarația privind achiziționarea dronelor a fost făcut, miercuri, de ministrul norvegian al Apărării, Bjørn Arild Gram, transmite Reuters.
Costul micro-dronelor Teledyne Flir Black Hornet, care sunt folosite pentru recunoaşterea şi identificarea ţintei, se ridică la opt milioane de lire sterline (aproximativ 9,26 milioane de dolari).
Prețul include şi piesele de schimb, transportul dronelor şi instruirea soldaţilor în ceea ce privește folosirea lor. Dronele sunt de mici dimensiuni, greu de detectat şi reprezintă o soluție pentru confruntările militare din zonele urbane, relatează Mediafax.
Sprijin din SUA
Și Statele Unite pregătesc un nou pachet de asistenţă de securitate pentru Ucraina, în valoare de aproximativ trei miliarde de dolari, a afirmat, marţi, un oficial american, citat de Reuters.
Pachetul ar urma să fie cel mai mare acordat de Washington, în cele şase luni de când a început invazia rusă în Ucraina. Fondurile ar urma să provină din Iniţiativa pentru Asistenţă de Securitate pentru Ucraina, aprobată de Congresul SUA. Aceasta permite guvernului condus de preşedintele Joe Biden să achiziţioneze armament de la producători, în loc să le trimită ucrainenilor arme din stocurile americane existente, potrivit Agerpres.
Ajutor financiar
Dincolo de ajutorul militar, Ucraina aşteaptă, până la sfârşitul acestui an, și un sprijin financiar de 12 până la 16 miliarde de dolari de la partenerii străini, a declarat premierul ucrainean Denis Şmihal, citat de Reuters.
Şeful guvernului de la Kiev a comunicat că Ucraina a reuşit să îşi menţină stabilitatea financiară datorită asistenţei externe, care s-a ridicat deja la 14 miliarde de dolari, însă este nevoită să direcţioneze 40% din cheltuielile bugetare către armată.
Denis Şmihal a mai spus că. începând cu 24 februarie și până acum, s-au cheltuit 288 de miliarde de hrivne pentru salariile militarilor şi 135 de miliarde de hrivne pentru achiziţia de muniție şi repararea echipamentelor militare, distruse în luptă.