Consumul de zaharină și aspartam nu ne scapă de diabet! Studiu științific
- Dinu Marian
- 25 august 2022, 08:29
Un om de știință israelian spune că îndulcitorii artificiali nu mai ar trebui să fie considerați siguri. Această afirmație vine după ce laboratorul său a publicat cercetări care sugerează că aceștia pot crește de fapt nivelul de zahăr din organism.
Prof. imunolog Eran Elinav de la Institutul de Știință Weizmann a declarat pentru The Times of Israel că, dacă nu se dovedește că preocupările echipei sale sunt nefondate, „nu ar trebui să presupunem că sunt în siguranță” dacă folosim îndulcitori artificiali. Potrivit studiului, publicat în revista Cell, consumul de zaharină și sucraloză dăunează capacității adulților sănătoși de a elimina glucoza în organism.
Este o cercetare mult așteptată din partea echipei israeliene care a sunat ca un semnal de alarmă despre îndulcitorii artificiali în urmă cu opt ani, pe baza unui studiu cu rozătoare. Oamenii de știință au susținut la acea vreme că înlocuitorii de zahăr au fost introduși pentru a-i satisface pe cei dornici de dulciuri cu mai puține efecte negative asupra nivelului de glucoză, dar ei „s-ar putea să fi contribuit în mod direct la creșterea epidemiei pe care trebuiau să o combată”. Numai că cei afectați de diabet nu ar trebui să-i folosescă în exces.
Acum, ei și-au coroborat în mare măsură studiul asupra rozătoarelor prin monitorizarea a zeci de adulți care în mod normal evită cu asiduitate îndulcitorii artificiali atunci când îi consumă. „Proba noastră a arătat că îndulcitorii nenutritivi pot afecta răspunsurile la glucoză prin modificarea microbiomei noastre”, a spus Elinav pentru Times of Israel.
Îndulcitorii produc modificări în bacteriile intestinale
Acest lucru atacă puternic ipoteza comună că îndulcitorii oferă un gust inofensiv de dulce fără niciun cost pentru sănătate, a adăugat Elinav.
Cercetarea a fost condusă de dr. Jotham Suez, un fost student absolvent al lui Elinav și acum cercetător principal la Școala de Medicină a Universității John Hopkins, împreună cu Yotam Cohen, un student absolvent în laboratorul lui Elinav, și prof. Eran Segal de la Weizmann.
Oamenii de știință și-au condus experimentul cu cei mai comuni patru îndulcitori: zaharină, sucraloză, aspartam și stevia. Primele două au părut să afecteze în mod semnificativ răspunsul la glucoză, dar toate patru au cauzat modificări în bacteriile intestinale, microbiom.
Zaharina, cel mai periculos îndulcitor
O ilustrație care arată nivelurile de glucoză printre participanții la studiu care au luat diferiți îndulcitori și cei care au făcut parte din grupurile de control. Grupurile de control sunt etichetate „control” și „vehicul.” (prin amabilitatea Institutului de Știință Weizmann, citat de Times of Israel)
Elinav a declarat: „Am descoperit că compoziția și funcția microbilor intestinali se schimbă ca răspuns la consumul tuturor celor patru îndulcitori, ceea ce înseamnă că nu sunt inofensivi pentru corpul uman”. Aceste modificări nu au fost detectate printre alți voluntari care se aflau în grupurile de control și, prin urmare, nu au consumat îndulcitori.
„Rezultatele noastre actuale sugerează cu tărie că îndulcitorul artificial nu este inofensiv pentru corpul uman sau pentru microbiomul intestinal, așa cum s-a crezut cândva, și poate media schimbări la oameni, posibil într-o manieră extrem de personalizată, care provine din populațiile unice de microbi intestinali ale diferitelor persoane.” spuse Elinav.
„După părerea mea ca medic, odată ce s-a remarcat că îndulcitorii nenutritivi nu sunt inerți pentru corpul uman, sarcina de a demonstra sau infirma impactul lor potențial asupra sănătății umane revine celor care promovează utilizarea lor, și nu ar trebui să presupunem că sunt în siguranță până nu se dovedește contrariul. Până atunci, se recomandă prudență”, a spus cercetătorul israelian.