Beneficiile pe care le are lavanda. Tot ce trebuie să știi despre ceaiul de lavandă

Beneficiile pe care le are lavanda. Tot ce trebuie să știi despre ceaiul de lavandă

Numele lavandei provine din cuvântul latin „lavare”, care înseamnă „a spală”. Romanii foloseau lavanda pentru parfumarea băilor publice sau private, pentru împrospătarea caselor și a hainelor. Iar în Evul Mediu, planta era folosită și datorită proprietăților dezinfectante. A fost, de asemenea, un ingredient esențial folosit în tratamentele naturale împotriva ciumei.

În mod tradițional, se spune despre lavandă că are numeroase proprietăți terapeutice și curative. Ele încep de la inducerea relaxării până la tratarea infecțiilor parazitare, arsuri, mușcături de insecte și spasm. Există tot mai multe dovezi care sugerează că uleiul de lavandă poate ajuta în tratamentul mai multor tulburări neurologice.

De asemenea, lavanda este utilizată pe scară largă ca supliment pentru a ajuta la anxietate, depresie și oboseală. S-a arătat că atât parfumul extractului de lavandă, cât și preparatele orale cu ulei de lavandă îmbunătățesc starea de spirit și calmează mintea. În același timp, ceaiul de lavandă poate oferi beneficii similare.

Remediu eficient în insomnii

Ceaiul de lavandă poate fi folosit atât intern, cât și extern pentru a calma agitația nervoasă, depresiile, anxietatea și insomniile. E suficient să bei una sau două căni de ceai pe zi. Există posibilitatea și să faci o baie relaxantă seara, adăugând un litru de infuzie foarte concentrată în apa din cadă.

Ceaiul de lavandă poate fi consumat seara, înainte de culcare, de persoanele care suferă de insomnii. Proprietățile anxiolitice ale acestui ceai, precum și cele relaxante, pot combate tulburările de somn. Astfel, vei avea asigurat un somn profund și odihnitor. Mai mult, un studiu efectuat pe 158 de proaspete mame în perioada postpartum a constatat că femeile care au inspirat parfum de lavandă timp de patru zile pe săptămână timp de opt săptămâni au avut o calitate semnificativ mai bună a somnului decât cele din grupul placebo.

Rețetă ceai de lavandă

Metoda de preparare a ceaiului de lavandă este destul de simplă. Rețeta poate suferi modificări, în funcție de preferințele fiecăruia. Pentru două căni de ceai de lavandă, ai nevoie de:

  1. o lingură de lavandă uscată (patru lingurițe de lavandă dacă folosești varianta proaspătă, neuscată)
  2. două căni de apă

Se pune lavandă în căni. Apa se pune la fiert. După ce apa a fiert, se toarnă în căni, peste lavandă. Cănile trebuie acoperite cu o farfurie sau cu un capac. După cinci minute, strecoară ceaiul de lavandă. Îndulcește ceaiul cu miere, după gust. În plus, ceaiul de lavandă poate fi consumat și rece, cu câteva cuburi de gheață în pahar precum o limonadă.

Contraindicații ceai de lavandă

Lavanda nu este recomandată copiilor mici și persoanelor cu alergii la acest tip de plante. Principalele efecte secundare ce pot apărea în urma consumului de lavandă sunt următoarele: iritații cutanate, greață, vărsături. Acestea apar, în general, în urma consumului excesiv de lavandă.

Este important de amintit că siguranța administrării lavandei în timpul sarcinii sau în timpul alăptării nu a fost confirmată. Astfel, planta ar trebui evitată de aceste categorii de persoane. Specialiștii consideră că lavandă încetinește sistemul nervos central. Astfel, medicii sfătuiesc pacienții să nu mai folosească lavandă cu cel puțin două săptămâni înainte de orice intervenție chirurgicală. Este de evitat consumul ceai de lavandă dacă urmează să conduci, pentru că poate provoca somnolență.

Mergi de urgență la medic dacă ai semne de reacție alergică: urticarie; respirație dificilă; umflarea feței, buzelor, limbii sau gâtului după ce ai consumat ceai de lavandă. Nu mai utiliza lavandă și sună-ți medicul dacă te confrunți cu somnolență excesivă.

Lavanda ajută în menopauză

Menopauza apare în urma deficienței de estrogen. Ea duce în multe cazuri la insomnie, iritabilitate și depresie. Se pare că simptomele menopauzei variază  de la ușoare la severe și sunt întâlnite la 65% până la 68% dintre femei. Dintre toate simptomele, bufeurile sunt cele mai frecvente.

Lavanda, datorită faptului că are în compoziție linalol, acetat de linalil, taninuri, cumarină, flavonoide și fitosterol are câteva efecte pozitive și active, cum ar fi sedative, antidepresive și antioxidante. Lavanda ar putea îmbunătăți semnificativ scorul măsurat al indicelui de calitate a somnului la femeile aflate la menopauză. Pe baza acestui studiu, 53,3% dintre subiecți au raportat sentimente de relaxare și de fericire după ce au consumat lavandă.

Beneficiile lavandei

Lavanda calmează colicile abdominale, susține funcționarea normală a ficatului și a vezicii biliare. Beneficiile se observă atât în urma consumului de ceai, cât și în urma aplicării de comprese pe abdomen. Aceste comprese pot calma și balonarea sau disconfortul abdominal.

Băile cu ceai de lavandă pot ajuta la vindecarea infecțiilor urinare și pot calma simptomatologia în caz de reumatism și tulburări de circulație. De asemenea, inflamația de la nivelul articulațiilor poate fi ameliorata cu ajutorul compreselor de lavandă. Lavanda este un bun antiseptic natural și te poate ajuta în lupta cu infecțiile bacteriene și fungice, de la nivelul tractului digestiv, dar și de la nivelul pielii, potrivit Doc.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News