Moscova solicită reuniunea Consiliului ONU privind centrala de la Zaporijia

Moscova solicită reuniunea Consiliului ONU privind centrala de la Zaporijia Sursa foto: Kremlin

Noapte sângeroasă la Dnipropetrovsk. Guvernatorul local Valentin Reznicenko a scris pe Telegram că atentatele care au avut loc azi-noapte la Nikopol au provocat 12 morți și 13 răniți, "lovind zonele rezidențiale din Marhanets".

În schimb, o femeie ar fi murit în regiunea în care se află centrala nucleară Zaporijia. În special în Kushugum, spun administratorii locali, unde o femeie ar fi murit din cauza unui atac rusesc, relatează "Unian".  

Accentul este îndreptată în continuare asupra centralei nucleare Zaporijia. Rusia a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU "cu privire la recentele atacuri ucrainene împotriva centralei electrice și la consecințele catastrofale pe care le-ar putea implica", a declarat o sursă a misiunii ruse la ONU pentru agenția "Tass". Întâlnirea, conform solicitării Moscovei, ar trebui să aibă loc pe 11 august. 

Într-un nou mesaj video difuzat marți seară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a spus că "războiul Rusiei împotriva Ucrainei a început odată cu ocuparea Crimeii și se va termina cu eliberarea acesteia", relatează "Ukrainska Pravda". "Astăzi există multă atenție asupra problemei Crimeii. Și acest lucru este corect, pentru că Crimeea este ucraineană și nu vom renunța niciodată. Să nu uităm că războiul rusesc împotriva Ucrainei a început odată cu ocuparea Crimeii. Rusia a transformat peninsula noastră, care a fost și va fi întotdeauna unul dintre cele mai bune locuri din Europa, într-unul dintre cele mai periculoase locuri din Europa. Rusia a adus represiune pe scară largă, probleme de mediu, impas economic și război în Crimeea". 

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit președintelui Ucrainei, prezența ocupanților în peninsulă reprezintă o amenințare la adresa Europei și a stabilității mondiale. "Regiunea Mării Negre nu poate fi în siguranță cât timp Crimeea este ocupată. Nu va exista pace pe termen lung și stabilă în multe țări de pe coasta Mediteranei, atâta timp cât Rusia va avea posibilitatea de a folosi peninsula noastră ca bază militară", a spus Zelenski. 

Președintele operatorului ucrainean Energoatom, Petro Kotin, afirmă că "forțele ruse care ocupă centrala nucleară din Zaporizhzhia, în sud-estul Ucrainei, intenționează să conecteze centrala la rețeaua electrică din Crimeea, anexată de Moscova în 2014". Și precizează că procesul ar ascunde multe capcane și ar putea cauza daune grave centralei. "Pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi să deterioreze liniile electrice ale centralei conectate la sistemul energetic ucrainean. Între 7 și 9 august, rușii au avariat deja trei linii electrice. Momentan, fabrica funcționează cu o singură linie de producție, un mod de lucru extrem de periculos", a adăugat Kotin. "Când se va deconecta ultima linie de producție, centrala va fi alimentată de generatoare diesel. Totul va depinde de fiabilitatea lor și de stocurile de combustibil", a avertizat Kotin, notează corriere.it

(Traducerea Rador)