Indicatorul rutier pe care nu-l mai cunoaște nici un șofer. În urmă cu un secol, nerespectarea lui te lăsa fără permis

Indicatorul rutier pe care nu-l mai cunoaște nici un șofer. În urmă cu un secol, nerespectarea lui te lăsa fără permis Sursă: Francesco Alessi | Dreamstime.com

Un indicator rutier din anii ’20 îi pune pe jar pe conducătorii auto din zilele noastre. Imaginea cu acest semn de circulație a fost redescoperită de internauți care l-au distribuit pe rețelele de socializare, întrebându-i pe șoferi dacă îl cunosc. Răspunsul a fost negativ în cazul a 99% dintre cei care au răspuns. Deși nimeni nu mai știe ce semnificație avea indicatorul, în urmă cu 100 de ani, acest lucru i-ar fi lăsat fără permis.

O imagine cu un semn de circulație datând din anii ’20 a devenit virală pe rețelele de socializare, printre șoferii amatori sau profesioniști. Cei care au postat-o au dorit să afle câți dintre deținătorii de permis de conducere din zilele noastre îi cunosc semnificația. Iar răspunsul a fost dezamăgitor. Marea majoritate habar nu au la ce se referă acest semn de circulație care aduce mai mult cu un emoticon.

Este vorba despre un cerc cu roșu care prezintă în interior trei puncte de mari dimensiuni. Sub cerc o săgeată care indică în jos.

Dacă pentru șoferii de azi, acest indicator nu are nici un fel de semnificație, pentru cei de acum un secol era foarte important. Încălcarea acestuia îi putea lăsa fără permis de conducere. Indicatorul prezentat mai sus, reprezenta, în funcție de situație, interzicerea accesului, oprirea sau accesul restricționat. În cazul de față, indicatorul interzice accesul pentru orice tip de vehicul (Gesperrt für kraftfahrzeuge aller art - în limba germane n. red.).

Ne puteți urmări și pe Google News

Atunci când în interiorul săgeții din partea inferioară era indicat și un interval orar, șoferii știau când au voie sau nu să circule în zona în care se aplica interdicția. Un semn similar, dar cu săgeata indicând spre stânga sau către dreapta, arăta direcția de circulație obligatorie. Dacă săgeata era orientată în sus, era doar un indicator de avertizare sau o presemnalizare.

Sursa foto: Pro Motor

Unde era amplasat semnul de circulație

Amplasate pe partea dreaptă a șoselelor, aceste indicatoare erau folosite în perimetrul orașelor germane în urmă cu 100 de ani. Cel care le-a dat bătăi de cap șoferilor din zilele noastre provine de la Muzeul Mercedes-Benz de la Stuttgart.

În zilele noastre, indicatorul rutier a fost simplificat și este reprezentat printr-un cerc alb cu o margine roșie.

Rolul indicatoarelor de circulație

Indicatoarele rutiere au rolul, încă de la apariția primelor automobile, de a dirija circulația pe drumurile publice pentru evitarea accidentelor rutiere. Din acest motiv, orice șofer trebuie să fie la curent cu semnificația lor și să le respecte ori de câte ori le întâlnește în trafic. În legislația rutieră, ce reglementează traficul auto pe drumurile publice, indicatoarele rutiere au dedicat un capitol special.

Toți participanții la trafic trebuie să le cunoască și, mai ales, să se conformeze acestora. Nerespectarea semnificației lor, de către șoferi, se sancționează cu amenzi de circulație, puncte de penalizare sau chiar cu suspendarea permisului de conducere pe anumite perioade.

Conform legii, indicatoarele rutiere au forme și culori diferite, în funcție de semnificația fiecăruia. Acestea sunt împărțite în mai multe categorii. Avem indicatoare de avertizare, de prioritate, de interzicere sau restricție, de obligare, de orientare, de informare, de informare turistică și panouri adiționale, conform Pro Motor.