Șeful agenției nucleare ONU: Centrala nucleară Zaporojie, „complet scăpată de sub control”

Șeful agenției nucleare ONU: Centrala nucleară Zaporojie, „complet scăpată de sub control”Sursă: Lumppini | Dreamstime.com

Centrala nucleară Zaporojie ocupată de Rusia în timpul invaziei Ucrainei este „complet scăpată de sub control”, spune șeful agenției nucleare ONU. Rusia o folosește ca pe un „scut nuclear” în Ucraina, riscând un accident teribil, avertizează, de asemenea, secretarul de stat american Antony Blinken.

Ruși folosesc centrala nucleară Zaporojie ca pe o fortăreață în care se adăpostesc și de unde trag asupra zonelor civile, iar situația este „complet scăpată de sub control”, spune șeful agenției nucleare ONU. Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare din Europa și printre primele 10 cele mai mari din lume. Se află în apropierea orașului Enerhodar din Ucraina.

Rusia folosește cea mai mare centrală nucleară din Ucraina ca „scut nuclear” prin staționarea trupelor acolo, împiedicând forțele ucrainene să riposteze și riscând un accident nuclear teribil.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Washingtonul este „profund îngrijorat” de faptul că centrala din Zaporojie este acum o bază militară rusă folosită pentru a trage asupra forțelor ucrainene din apropiere.

„Bineînțeles că ucrainenii nu pot riposta cu focuri de armă, ca nu cumva să aibă loc un accident teribil în care să fie implicată centrala nucleară”, a declarat Blinken.

Oficialii ucraineni au spus că rușii staționează trupe și depozitează echipament militar pe terenul centralei

Evgheni Balitsky a declarat că oficialii sunt gata să arate Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), cum rușii păzeau instalația nucleară în timp ce ucrainenii ar fi atacat-o.

De asemenea, Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat într-un interviu acordat marți pentru The Associated Press că situația devine din ce în ce mai periculoasă la uzina Zaporojie din orașul Enerhodar, din sud-estul orașului, pe care trupele ruse au capturat-o la începutul lunii martie.

Când Rusia a confiscat uzina era încă în funcțiune, cu personal ucrainean sub control rusesc. În 1986, nordul Ucrainei a fost locul celui mai mare dezastru nuclear din lume, când un reactor de la centrala de la Cernobîl a explodat.

Ruşii folosesc armament greu în zonele din apropierea centralei nucleare Zaporojie

Forțele ruse au capturat și Cernobâlul la scurt timp după invazia din 24 februarie a acestui an, dar s-au retras după cinci săptămâni. Calculatoarele de la fața locului au fost jefuite sau avariate, dar echipamentele nucleare reale ale centralei dezafectate nu au fost afectate.

„Trupele de ocupație folosesc armament greu în zonele rezidențiale din apropierea centralei nucleare Zaporojie, a declarat primarul Dmitro Orlov.

„Știu foarte bine că Forțele Armate ale Ucrainei nu vor răspunde acestor atacuri, pentru că pot lovi centrala nucleară. Ocupanții folosesc centrala Zaporojie ca pe o fortăreață. Ocupanții îi folosesc pe angajații de la centrala nucleară și pe localnici ca ostatici. Oamenii sunt răpiți pentru a obține bani sau alte beneficii de pe urma lor. Oamenii sunt ținuți în subsoluri”, relatează el, potrivit BBC.