Centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de ruși, neliniștește Europa. Cât de îngrijorați trebuie să fie românii

Centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de ruși, neliniștește Europa. Cât de îngrijorați trebuie să fie românii Sursă: Lumppini | Dreamstime.com

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit despre pericolul unui accident nuclear la centrala Zaporoje din Ucraina. Aceasta este cea mai mare centrală atomoelectrică din Europa, iar de aproximativ 24 de ore a fost ocupată de trupele rusești.

Ministrul Virgil Popescu a anunțat că la centrala nucleară de la Zaporojie, Ucraina, au fost repornite 2 unităţi, iar în total funcţionează 3 unităţi, din cele 6 de pe amplasament. Virgil Popescu a făcut o postare pe o rețea de socializare, în care a ținut să-i asigure pe români că nu este nici un pericol.

„La centrala nuclearelectrică Zaporoje au fost repornite 2 unități potrivit ultimelor informații pe care le avem de la colegii din Ucraina. În acest moment funcționează 3 unități, din cele 6 de pe amplasament”, a anunțat ministrul Energiei.

În acest context, el a previzat că nivelurile de radiație în zonă sunt normale și că nu a fost înregistrat nici o creștere.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), aflată în permanentă legătură cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a anunţat deja că nivelurile radiaţiilor sunt normale. Aş dori să le transmit românilor că nu există motive de îngrijorare”, a mai precizat ministrul Energiei.

Lupte grele pentru centrala nucleară

Centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost lovită în timpul nopţii de joi spre vineri de bombardamentele ruse. Lupte grele s-au dat în orașul Energodar, unde este amplasată această centrală, între trupele ruse și luptătorii ucraineni care au încercat să împiedice ocuparea locației.

De altfel, miercuri, o mulțime de localnici, din Energodar au blocat căile de acces spre oraș, cu barricade formate din camioane și autovehicule. Având steaguri naționale în mâini aceștia au ocupat șoseaua, încercând să împiedice o coloană militară rusească să intre în oraș.

În cele din urmă, militarii ruși au ripostat, în fața civililor neînarmați, cu mitraliere și lansatoare de grenadă.

Care este situația la Zaporojie

Vineri, echipele de intervenţie ucrainene au anunţat că au stins un incendiu care s-a declanşat într-o clădire a centralei nucleare. Ulterior, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a transmis că echipamentul esenţial nu este afectat după incendiul provocat acolo de bombardamentele ruse.

De asemenea, Departamentul de Energie al SUA a anunţat că centrala nucleară de la Zaporojie este protejată de o structură robustă, iar reactoarele au fost închise în siguranţă. Totodată, nu sunt înregistrate scurgeri de radiaţii.

În context, ministrul Mediului, Barna Taczos, a precizat vineri dimineaţa că autorităţile din România nu detectează radioactivitate crescută, după ce forţele ruse au tras asupra centralei nucleare din sud-estul Ucrainei.