Pericolul țânțarilor pe timp de vară. Cum te poți proteja de înțepăturile care aduc diverse boli

Pericolul țânțarilor pe timp de vară. Cum te poți proteja de înțepăturile care aduc diverse boli Țânțarul comun este din ce în ce mai periculos în Europa / Sursa foto: Arhiva EVZ

Toată lumea se confruntă pe timp de vară cu înțepăturile țânțarilor. De la pastile și până la spray, „lupta” cu aceste insecte continuă cât timp afară termometrele arată temperaturi ridicate. De multe ori, înțepătura țânțarului poate lăsa un virus sau parazit care să ne îmbolnăvească, atâta timp cât nu știm să ne protejăm de aceste insecte enervante.

Sezonul de vară este „anunțat”, de obicei, de înțepăturile țânțarilor care își fac prezența imediat ce temperaturile cresc. Medicii trag un semnal de alarmă și îndeamnă populația să se protejeze de aceste înțepături deoarece pot veni „la pachet” cu unele boli.

În România, cel mai periculos virus transmis de țânțari este West Nile, care provoacă boli grave și poate duce și la deces. Din fericire, 80% dintre persoanele care sunt infectate nu prezintă niciun simptom. Cu toate acestea, persoanele care au febră ridicată, dureri musculare și erupții cutanate trebuie să se prezinte de urgență la spital.

Alte boli transmise de țânțari sunt malaria, febra galbenă, encefaluta La Crosse sau virusul Hare Snowshoe Hare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ține țânțarii la distanță pe timp de vară cu ajutorul spray-urilor și a pastilelor

Cel mai eficient „aliat” în lupta cu țânțarii este spray-ul, acesta fiind eficient câteva ore, dezavantajul lui fiind mirosul toxic. Totodată, altă variantă sunt pastilele  care pot acționa întreaga noapte.

Și metoda lămpilor cu ultraviolete este eficientă, alungând insectele care sunt atrase de lumină.

Dispozitivele cu ultrasunete, plasa de țânțari și loțiune anti-țânțari sunt alte metode prin care te poți bucura de o vară fără bâzâitul enervant al insectelor.

Pentru persoanele care nu doresc să folosească produsele din comerț, există și variante naturale. Arderea frunzelor de nuc reprezintă o metodă prin care ți la distanță insectele.  Și plantele aromatice sunt o soluție deoarece țânțarii sunt alungați de miros. Se poate folosi busuioc, mărar sau mentă. Și floarea de lavantă ajută enorm în lupta cu țânțarii, asemenea usturoiului ce odată pisat și lăsat într-un bol va îndepărta orice fel de ură de țânțar.

Și zațul de cafea, dacă îi dai foc și-l pui în farfurie, declară „război” țânțarilor din casă.

De asemenea, loțiunile pentru piele, din plante aromate, au același efect asupra țânțarilor ca plantele mai sus menționate, scrie cumsa.ro

Institutul Național pentru Sănătate Publică (INSP) a precizat că  temperaturile ridicate și valurile de căldură ce urmează ploilor abundente, favorizează apariția anumitor boli, dintre acestea făcând parte și neuroinfecția West Nile, o boală infecțioasă ce se transmite prin înțepătura de țânțar.

Potrivit datelor furnizate de INSP, în țara noastră s-au înregistrat relativ puține cazuri de infecție cu virusul West Nile. Spre exemplu în perioada de vară a anului 2019 au fost depistate 7 cazuri, pe când în anul 2017 au fost depistate 22 de cazuri.