A murit James Lovelock. Omul de știință britanic era supranumit profetul climatului

A murit James Lovelock. Omul de știință britanic era supranumit profetul climatului Sursa: Dreamstime.com

Omul de ştiinţă britanic, James Lovelock, a murit la vârsta de 103 ani, a anunțat miercuri familia sa. El era recunoscut drept unul dintre primii cercetători care au lansat semnale de alarmă cu privire la încălzirea climatică, dar și pentru "ipoteza Gaia". Este vorba despre un construct teoretic în care prezintă Pământul ca pe o planetă vie, capabilă să se autoregleze,

James Lovelock a murit marți, 26 iulie la reședința sa, înconjurat de familie, în ziua în care a împlinit 103 ani, conform comunicatului familiei.  De asemenea, rudele au anunțat decesul astăzi, 27 iulie. "Lumea îl cunoștea ca pe un pionier, un profet al climatului și inventatorul teoriei Gaia", se mai precizează în comunicat.

Omul de știință s-a născut în 1919. Lovelock a crescut în sudul Londrei între cele două războaie mondiale și a muncit timp de 20 de ani pentru Institutul britanic de cercetări medicale. A fost angajat de NASA la începutul anilor 19660, Lovelock s-a stabilit pentru o perioadă în California. Acolo a lucrat la proiecte privind posibilitatea existenței vieții pe Marte.

„Ipoteza Gaia”

Este cunoscut pentru că a formulat "ipoteza Gaia" în 1970. În acest proiect, el prezenta Terra ca pe o ființă vie care este capabilă să se autoregleze. În epocă, teoria sa a fost criticată de alți oameni de știință. "Ce viață și ce povești! Geniul lui Jim a făcut din el un Forrest Gump al științei, modelând primele științe ale climei, căutarea vieții pe Marte, descoperirea găurii în stratul de ozon, concepția despre lume ca un sistem care se autoreglează", a spus biografului său după ce a aflat despre deces, jurnalistul Jonathan Watts de la The Guardian.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, și Science Museum din Londra și-a exprimat condoleanțele pentru omul de știință. "Fără îndoială omul de știință independent cel mai important al secolului trecut, Lovelock a fost cu decenii înaintea vremurilor sale în ceea ce privește teoriile sale despre Terra și climă".

Lovelock și pandemia de COVID-19

Într-un interviu acordat pentru AFP la câteva luni după izbucnirea pandemiei, Lovelock a relativizat pandemia de coronavirus care "îi ucide în special pe cei de vârsta mea - pe bătrâni - și deja sunt prea mulți.". De asemenea, el a mai adăugat că Schimbările climatice sunt mult mai periculoase pentru viața pe Terra decât orice boală imaginabilă, informează Agerpres.