Putin pierde puterea. Criza actuală din Rusia se amplifică

Putin pierde puterea. Criza actuală din Rusia se amplifică Sursa foto: Kremlin

Vladimir Putin a devenit inamicul numărul unu pentru Occident, iar tot mai mulți analiști politici susțin că în curând va pierde puterea de care s-a legat cu lanțul.

Analistul politic rus Abbas Gallyamov a declarat că închiderea agenției evreiești „Sokhnut” din Moscova reprezintă un semnal clar că Putin a început să piardă puterea în stat.

„Criza actuală din relațiile Rusiei cu Israelul este o altă dovadă că factorul Putin în politica rusă slăbește”, a scris expertul pe Facebook.

Gallyamov este de părere că agenția evreiască a fost închisă de forțele de securitate ruse, în care antisemitismul este răspândit. Chiar dacă liderul de la Kremlin nu a fost acuzat de antisemitism și a încercat să mențină relații de prietenie cu Israelul, deciziile din ultima perioadă arată cu totul altceva.

Ne puteți urmări și pe Google News

Putin nu renunță la putere. Cine îi va lua locul dictatorului de la Kremlin

Totodată, Putin și-a cerut scuze personal autorităților din Israel după scandalul comis de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a declarat că Hitler ar fi avut rădăcini evreiești.

Conflictul cu Israelul vine într-o perioadă unde Rusia rămâne fără sprijin la nivel internațional. Expertul rus este de părere că decizia închiderii agenției evreiești „Sokhnut” a fost pusă în practică din cauza urii moștenite de generalii ruși față de poporul evreu.

"Putin nu mai are puterea să se certe cu șefii agențiilor sale secrete. Încet, dar sigur, ei preiau singuri controlul asupra politicii rusești", a declarat Gallyamov.

De asemenea, Israelul a anunțat că va răspunde puternic la închiderea agenției din Rusia, notează ziare.com

La începutul lunii mai, ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, a criticat declarațiile lui Lavrov, precizând că este o declarație de neiertat, din partea unui oficial de speța lui.

„Este o declarație de neiertat, scandaloasă, o greșeală istorică teribilă și ne așteptăm la scuze”, a declarat Lapid pentru site-ul de știri YNet.

În timpul unui interviu pentru un post italian, Lavrov a declarat că și Hitler a avut origini evreiești.

„Când se spune „Ce fel de nazism este acesta dacă suntem evrei”, ei bine, cred că și Hitler a avut origini evreiești, așa că nu înseamnă nimic. De multă vreme auzim poporul evreu înțelept spunând că cei mai mari antisemiți sunt evreii înșiși”, a declarat oficialul rus în acea perioadă.

Imediat după acest incident, Vladimir Putin și-a cerut scuze în numele ministrul rus de Externe.