„Nereguli grave” la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor. Nicușor Dan a sesizat DNA

„Nereguli grave” la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor. Nicușor Dan a sesizat DNA Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat că a sesizat DNA în legătură cu o serie de nereguli importante petrecute la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor. Acestea ar fi avut loc în perioada 2018-2020.

Nicușor Dan a precizat că neregulile reies dintr-un raport realizat de Corpul de Control al Primarului General. Documentul a fost trimis în control la ASPA, Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, în perioada mai – iunie a anului curent. Problema flagrantă la care primarul Capitalei a făcut referire ține de cumpărarea ambulanțelor veterinare. El a explicat că există suspiciuni serioase despre ilegalități în achiziție. Așadar, el a decis să sesizeze Direcția Națională Anticorupție, DNA, deoarece astfel de lucruri sunt intolerabile și nu sunt tolerate nici la ASPA, nici la alte instituții care țin de Primăria Capitalei, a explicat edilul.

De asemenea, el a ținut să menționeze că: „E vorba, în fond, de o bătaie de joc pe bani publici, inclusiv pentru faptul că nici până azi aceste ambulanțe nu au autorizația pentru a funcționa potrivit scopului declarat al achiziției. Astfel de lucruri sunt intolerabile și nu le tolerez nici la ASPA, nici la alte instituții care țin de Primăria Capitalei”, a completat Nicușor Dan într-o postare pe pagina personală de Facebook.

Nereguli și demisii la ASPA

Luna trecută, directorul ASPA, Andrei Mina Drăghici, și-a dat demisia din funcție, în urma unor nereguli semnalate de controalele efectuate de Curtea de Conturi și Corpul de Control al Primăriei București. El a ocupat postul de director din august 2018 până în iunie 2021. Printre neregulile semnalate, la acel moment, se numărau și cele privind ambulanțele veterinare, generatoare de un prejudiciu de 809.200 lei. Suma reprezintă costul de achiziționare a două ambulanțe veterinare. Ele nu au obținut autorizațiilor pentru funcționare de la Colegiul Medicilor Veterinari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nicușor Dan l-a mai acuzat pe Mina Drăghici de achiziții publice restrictive și netransparente, prin acceptarea ofertelor unor operatori economici fără ca acestea să corespundă cerințelor din caietele de sarcini. De asemenea, în luna iunie a anului trecut  Nicușor Dan a declarat că a sesizat Parchetul pentru indicii legate de săvârșirea unor fapte penale privind achiziții făcute de ASPA, precum și Curtea de Conturi pentru verificarea legalității încheierii și derulării contractelor de achiziții publice.