Noi acuzații aruncate de oficialii din Ucraina către Kremlin. Vladimir Putin "a scuipat în față " ONU

Noi acuzații aruncate de oficialii din Ucraina către Kremlin. Vladimir Putin "a scuipat în față " ONU Sursa: Alexandersr | Dreamstime.com

Ucraina l-a acuzat sâmbătă, 23 iulie, pe președintele rus Vladimir Putin că a "scuipat în fața" ONU. De asemenea, Zelenski, liderul ucrainean, susține că același tratament l-a primit și Turcia prin bombardarea portului Odesa. În plus, Moscova e nevoită să își asume 'întreaga răspundere' a eșecului acordului privitor la exportul de cereale, semnat vineri, 22 iulie, la Istanbul.

Prin gestul de a bombarda cu rachete portul Odesa, Vladimir Putin a "scuipat în fața secretarului general al ONU, Antonio Guterres, și a președintelui turc Recep (Tayyip) Erdogan, care au depus eforturi uriașe pentru a ajunge la acest acord", a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko. Ucraina a precizat de asemenea că Rusia își va asuma "întreaga răspundere" a eșecului acordului privitor la exportul de cereale.

Moscova a decis să atace portul comercial Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. Două rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, două au lovit infrastructura portului, a informat sâmbătă, 23 iulie, Comandamentul Operațional Sud pe rețeaua Telegram.

Acordul semnat între Rusia și Ucraina

Ucraina și Rusia au semnat vineri, 22 iulie, la Istanbul, două acorduri separate cu Turcia și ONU. Acordurile erau legate de exportul de cereale ucrainene și de produse agricole prin Marea Neagră. Kievul și Moscova au semnat două texte identice, dar separate, la solicitarea Ucrainei. Țara invadată a refuzat să parafeze orice document împreună cu Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acordul care a fost aprig negociat din aprilie la inițiativa lui Antonio Guterres,  are ca scop va ușurarea situației țărilor dependente de piețele rusă și ucraineană. Cele două țări reprezintă împreună 30% din piața mondială de cereale. În termenii acestui acord,  vor fi amenajate culoare securizate care vor permite circulația navelor de mărfuri în Marea Neagră. În plus, țările s-au făcut responsabile să nu le atace. Oficiali ONU au declarat presei vineri că acordul ar urma să fie deplin operațional în câteva săptămâni.

De unde trebuiau să înceapă exporturile

Negociatorii au renunțat la curățarea Mării Negre de mine. Ele au fost instalate, în special, de ucraineni pentru a-și proteja țărmurile. "Deminarea ar fi luat prea mult timp", a justificat ONU, care a precizat că "piloți ucraineni" vor deschide calea cargourilor în apele teritoriale.

Ucraina a precizat că exporturile sale vor începe în trei porturi - Odesa, Pivdeni şi Ciornomorsk. De asemenea, Guvernul ucrainean că speră să le crească numărul pe viitor. Acordul va fi valabil timp de 120 de zile, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte. Un centru de coordonare comun (CCC) urmează a fi deschis în acest weekend la Istanbul împreună cu reprezentanți ai tuturor părților și ai ONU, notează Agerpres.